sobota, 17 maja 2014

PSZENNE BULECZKI

Czasami zabraknie chleba, lub zapomni sie kupic... tak jak my wczoraj.. wiec upieklam buleczki wyszlo 12 sztuk, starczylo na dzisiejsze sniadanie.

Skladniki

600 g maki

300 ml cieplej wody

40 g drozdzy swiezych lub 1 opakowanie suchych

1 lyzka oleju

1 lyzeczka soli

1 lyzeczka cukru

1 plaska lyzka  roztopionego masla

Make przesiac dodac sol, olej
W 100 ml wody , 2 lyzek maki i lyzeczki cukru zrobic zaczyn, gdy wyrosnie polaczyc z maka i dolewac tyle wody by wyszlo elastyczne ciasto.  Dzielimy ciasto na 12 czesci formujemy  buleczki i odstawiamy do wyrosniecia na 30 minut.Po tym czasie splaszczamy reka buleczki i nacinamy nozem nawilzonym olejem na krzyz.


Smarujemy buleczki roztopionym maslem.Pieczemy w 200 stopniach okolo 10 do 15 minut.


:))

wtorek, 13 maja 2014

KACZKA Z JABLKAMI

Kaczka z fermy to jednak nie ten smak , ktory pamietam , ale od czasu do czasu warto popiescic podniebienie.

1 kaczka

2 lyzki majeranku

1/2 lyzki tymianku

4 duze zabki czosnku

2 lyzeczki soli

1/2 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu

2 lyzki oleju

3 winne jablka

 Czosnek przecisnelam przez praske polaczylam z majerankiem i tymiankiem dodalam oliwe , sol pieprz, i tym natarlam wewnatrz i zewnatrz kaczke odstawilam  na noc do lodowki.


Nastepnego dnia pokroic jablka ze skorka w osemki i posypac je majerankiem  nadziac kaczke i spiac wykalaczkami, rszte jablek ulozylam obok kaczki.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach nastepnie obnizamy temerature do 180 stopni i pieczemy tak okolo godziny( 1 godzina na 1 kg miesa) 15 minut przed koncem pieczenia smaruje kaczke woda z sola by skorka zrobila sie chrupiaca.

Podalam kaczke z obsmazonymi ziemniakami  ,modra kapusta i jabliem pieczonym  z zurawina.


pycha....

sobota, 10 maja 2014

CIASTO Z RABARBAREM

Rabarbar ,,smak dziecinstwa od kompotu zaczynajac na niedzielnym ciescie  konczac.

Skladniki na spod ciasta

1 i 3/4  szklanki maki

2 lyzki cukru pudru

3/4 kostki masla

Zagniatamy ciasto ( postac kruszonki) i wykladamy blaszke ciastem lekko dociskajac.Pieczemy okolo 10 minut w 180 stopniach.



Masa owocowa

4 szklanki pokrojonego w plasterki rabarbaru (okolo 5 galazek)

2 szklanki pokroijonych w plasterki truskawek

6 zoltek

1/4 szklanki maki

3/4 szklanki cukru

1 szklanka slodkiej smietany

Zoltka utrzec z cukrem , dodac smietanke i wymieszane sypkie produkty, Na koncu dodac pokrojone owoce i wymieszac wylac na podpieczone ciasto .Pieczemy okolo 1 godziny w 180 stopniach.


15 minut przed koncem pieczenia ubijamy 6 bialek z polowa szklanki cukru i wykladamy na ciasto, pieczemy jeszcze okolo 15 minut , do zrumienienia  bezy.


Odstawiamy do wystudzenia...


Smacznej niedzieli..

niedziela, 4 maja 2014

MASLANE CIASTECZKA Z KWIATAMI WISNI

Jestem wierna czytelniczka bloga,,  cukiernicze kreacje charlotte, na tym blogu zaciekawilo mnie wykorzystanie kwatow do ciast, a te ciasteczka zrobily na mnie wrazenie  swoim wygladem.Czekalam az sie pojawia na drzewach kwiaty wisni..i poszlam podkrasc troszke. Nie spodziewalam sie ze te kwiaty ktore zrywalam i nie dawaly zadnego aromatu, po posypaniu sola pachnialy wisniami tak intensywnie ze nie moglam oderwac sie od miski w ktorej je posolilam.Teraz mam maly zapasik.Chce sie tylko pochwalic swoim dzielem,  a przepis na ciasteczka i marynowane kwiatki wisni japonskiej znajdziecie na   cukiernicze kreacje charlotte.


Nastepny etap to kapiel w soku cytrynowym.


tak lezaly 3 dni, po tym czasie moglam juz upiec ciasteczka.



i do pieca...

CIASTO MIETUSEK

Mietowe i  nie za slodkie ciasto... w sam raz do niedzielnej kawki w cieply dzien.

Skladniki na biszkopt
 3 jajka

0,5 szkl maki

0,5 szkl cukru

1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 lyzka kakao

Bialka oddzielic od zoltek,i ubic na sztywno dodac cukier , nastepnie zoltka,  na koniec dodac make wymieszana z kakao i proszkiem.Wylac na blaszke 20x20 , ew mozna uzyc tortownicy.
Biszkopt po upieczeniu wystudzic

Skladniki na krem mietowy

landrynki mietowe okolo 200 gram

1/4 szkl wody

1 budyn waniliowy

360 ml mleka

150 g masla

2 lyzki cukru

opakowanie herbatnikow

Landrynki rozpuscic podgrzewajac je z 1/4 szklanki wody , z 360 ml mleka odlewamy pol szklanki w ktorej rozpuszczamy budyn, do reszty mleka dodajemy syrop mietowy i zagotowywujemy wlewamy rozmieszany budyn, mieszamy az sie zagotuje i odstawiamy do wystygniecia. po wystygnieciu ucieramy ze 150 g masla.



Wykladamy mietowy krem na biszkopt i ukladamy warstwe herbatnikow.

Skladniki na krem smietanowy

0,5 litra smietany kremowki

galaretka agrestowa

gorzka czekolada do posypania

oraz listki miety.

Galaretke rozpuscic w 3/4 szklanki wody gdy bedzie sie zelowac ubic smietane dodajac na koncu galaretke  , wykladamy na herbatiki.



Gorzka czekolade scieramy na jarzynowach oczkach tarki, i posypujemy wierzch ciasta, schlodzic... okolo 2 godzin.



Zycze udanych wypiekow...