sobota, 10 maja 2014

CIASTO Z RABARBAREM

Rabarbar ,,smak dziecinstwa od kompotu zaczynajac na niedzielnym ciescie  konczac.

Skladniki na spod ciasta

1 i 3/4  szklanki maki

2 lyzki cukru pudru

3/4 kostki masla

Zagniatamy ciasto ( postac kruszonki) i wykladamy blaszke ciastem lekko dociskajac.Pieczemy okolo 10 minut w 180 stopniach.



Masa owocowa

4 szklanki pokrojonego w plasterki rabarbaru (okolo 5 galazek)

2 szklanki pokroijonych w plasterki truskawek

6 zoltek

1/4 szklanki maki

3/4 szklanki cukru

1 szklanka slodkiej smietany

Zoltka utrzec z cukrem , dodac smietanke i wymieszane sypkie produkty, Na koncu dodac pokrojone owoce i wymieszac wylac na podpieczone ciasto .Pieczemy okolo 1 godziny w 180 stopniach.


15 minut przed koncem pieczenia ubijamy 6 bialek z polowa szklanki cukru i wykladamy na ciasto, pieczemy jeszcze okolo 15 minut , do zrumienienia  bezy.


Odstawiamy do wystudzenia...


Smacznej niedzieli..

4 komentarze:

  1. Ślicznie wygląda to Twoje ciasto.Dodatek truskawek to dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam.... wszyscy zachwyceni tylko oczywiście nie ja bo dałam mrożone truskawki więc trochę dużo wody puściły tak więc nastepnym razem ze świezymi zrobie...ale poza tym ciasto pycha i na pewno jeszcze nie raz zagości w moim domu i to nie tylko z rabarbarem ale i z innymi owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis sprawdzony..na pewno na stałe zagości w naszym domu. Ciasto super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się ze smakowalo.. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń