wtorek, 13 maja 2014

KACZKA Z JABLKAMI

Kaczka z fermy to jednak nie ten smak , ktory pamietam , ale od czasu do czasu warto popiescic podniebienie.

1 kaczka

2 lyzki majeranku

1/2 lyzki tymianku

4 duze zabki czosnku

2 lyzeczki soli

1/2 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu

2 lyzki oleju

3 winne jablka

 Czosnek przecisnelam przez praske polaczylam z majerankiem i tymiankiem dodalam oliwe , sol pieprz, i tym natarlam wewnatrz i zewnatrz kaczke odstawilam  na noc do lodowki.


Nastepnego dnia pokroic jablka ze skorka w osemki i posypac je majerankiem  nadziac kaczke i spiac wykalaczkami, rszte jablek ulozylam obok kaczki.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach nastepnie obnizamy temerature do 180 stopni i pieczemy tak okolo godziny( 1 godzina na 1 kg miesa) 15 minut przed koncem pieczenia smaruje kaczke woda z sola by skorka zrobila sie chrupiaca.

Podalam kaczke z obsmazonymi ziemniakami  ,modra kapusta i jabliem pieczonym  z zurawina.


pycha....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz