Kaczka z fermy to jednak nie ten smak , ktory pamietam , ale od czasu do czasu warto popiescic podniebienie.
1 kaczka
2 lyzki majeranku
1/2 lyzki tymianku
4 duze zabki czosnku
2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu
2 lyzki oleju
3 winne jablka
Czosnek przecisnelam przez praske polaczylam z majerankiem i tymiankiem dodalam oliwe , sol pieprz, i tym natarlam wewnatrz i zewnatrz kaczke odstawilam na noc do lodowki.
Nastepnego dnia pokroic jablka ze skorka w osemki i posypac je majerankiem nadziac kaczke i spiac wykalaczkami, rszte jablek ulozylam obok kaczki.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach nastepnie obnizamy temerature do 180 stopni i pieczemy tak okolo godziny( 1 godzina na 1 kg miesa) 15 minut przed koncem pieczenia smaruje kaczke woda z sola by skorka zrobila sie chrupiaca.
Podalam kaczke z obsmazonymi ziemniakami ,modra kapusta i jabliem pieczonym z zurawina.
pycha....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz