Skladniki
600 g maki
300 ml cieplej wody
40 g drozdzy swiezych lub 1 opakowanie suchych
1 lyzka oleju
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
1 plaska lyzka roztopionego masla
Make przesiac dodac sol, olej
W 100 ml wody , 2 lyzek maki i lyzeczki cukru zrobic zaczyn, gdy wyrosnie polaczyc z maka i dolewac tyle wody by wyszlo elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 12 czesci formujemy buleczki i odstawiamy do wyrosniecia na 30 minut.Po tym czasie splaszczamy reka buleczki i nacinamy nozem nawilzonym olejem na krzyz.
Smarujemy buleczki roztopionym maslem.Pieczemy w 200 stopniach okolo 10 do 15 minut.
:))
Takie domowe bułeczki są najlepsze.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, obserwuje bloga :)
Nie ma jak swoje bułeczki na śniadanie.
OdpowiedzUsuń