środa, 11 czerwca 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z OWOCAMI Z NALEWKI

Myslalam jak wykorzystac owoce z nalewki, wiec powstalo ciasto radosna tworczosc.

Skladniki na ciemne ciasto

4 jajka

cukier waniliowy

1,5 lyzeczki proszku do pieczenia

250 g maki

 250 g cukru pudru lub zwyklego

2 lyzki kakao

1 szklanka oleju

5 lyzek letniej wody

Bialka ubic z cukrami , zoltkami i woda , dodac olej ,dodac make wymieszana z kakao , proszkiem do pieczenia,Wylac na blaszke i pieczemy w 180 stopniach okolo 45 minut ,, sprawdzajac patyczkiem.



Do owocow z nalewki dodalam 3 szklanki soku wisniowego ,w ktorym rozpuszczamy 2 budynie  waniliowe i zagotowywujemy z owocami, na koniec wsypalam wisniowa galaretke i odstawilam do zgestnienia.


W miedzyczasie robimy krem budyniowy.

2 budynie smietankowe lub waniliowe

1/2  l  mleka

5 lyzek cukru

2 lyzki maki ziemniaczanej

200 g masla

Ciemne ciasto przekroic na dwa placki, wylozyc mase owocowa, na nia wylozylam herbatniki i mase budyniowa, przykryc drugim plackiem,


Polac polewa i schlodzic.


Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz