Skladniki na ciemne ciasto
4 jajka
cukier waniliowy
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
250 g maki
250 g cukru pudru lub zwyklego
2 lyzki kakao
1 szklanka oleju
5 lyzek letniej wody
Bialka ubic z cukrami , zoltkami i woda , dodac olej ,dodac make wymieszana z kakao , proszkiem do pieczenia,Wylac na blaszke i pieczemy w 180 stopniach okolo 45 minut ,, sprawdzajac patyczkiem.
Do owocow z nalewki dodalam 3 szklanki soku wisniowego ,w ktorym rozpuszczamy 2 budynie waniliowe i zagotowywujemy z owocami, na koniec wsypalam wisniowa galaretke i odstawilam do zgestnienia.
W miedzyczasie robimy krem budyniowy.
2 budynie smietankowe lub waniliowe
1/2 l mleka
5 lyzek cukru
2 lyzki maki ziemniaczanej
200 g masla
Ciemne ciasto przekroic na dwa placki, wylozyc mase owocowa, na nia wylozylam herbatniki i mase budyniowa, przykryc drugim plackiem,
Polac polewa i schlodzic.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz