środa, 11 czerwca 2014

PANI WALEWSKA

Ciasto nosi  tez nazwe ,,Pychotka,,

Skladniki na ciasto

500 g maki

1,5 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

6 zoltek

Zagniesc ciasto podzielic na 2 czesci.

Beza

6 bialek

1,5 szklanki cukru

1 lyzka maki ziemniaczanej

dodatkowo

platki migdalowe

1 sloik dzemu z czarnej pozeczki


Walkujemy jedna czesc ciasta , wykladamy 1/2 czesc dzemu .Na wierzch wykladamy ubite 3 bialka z 3/4 szklanki cukru i polowa lyzki maki ziemniaczanej,Posypujemy platkami migdalowymi i pieczemyw 175 stopniach okolo 40 minut.Tak pieczemy dwa placki.

Krem

2 szklanki mleka

3 lyzki maki

 3 lyzki maki ziemniaczanej

2 zoltka

3 lyzki cukru

200 g masla

mozna dodac kilka kropel olejku migdalowego.

Gotujemy budyn , po wystudzeniu ucieramy z maslem.



Na pierwszy placek wykladamy mase budyniowa i przykrywamy drugim plackiem.
Schlodzic.


Teraz wystarczy  kawa...

Pycha...:)

1 komentarz: