Ciasto nosi tez nazwe ,,Pychotka,,
Skladniki na ciasto
500 g maki
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
6 zoltek
Zagniesc ciasto podzielic na 2 czesci.
Beza
6 bialek
1,5 szklanki cukru
1 lyzka maki ziemniaczanej
dodatkowo
platki migdalowe
1 sloik dzemu z czarnej pozeczki
Walkujemy jedna czesc ciasta , wykladamy 1/2 czesc dzemu .Na wierzch wykladamy ubite 3 bialka z 3/4 szklanki cukru i polowa lyzki maki ziemniaczanej,Posypujemy platkami migdalowymi i pieczemyw 175 stopniach okolo 40 minut.Tak pieczemy dwa placki.
Krem
2 szklanki mleka
3 lyzki maki
3 lyzki maki ziemniaczanej
2 zoltka
3 lyzki cukru
200 g masla
mozna dodac kilka kropel olejku migdalowego.
Gotujemy budyn , po wystudzeniu ucieramy z maslem.
Na pierwszy placek wykladamy mase budyniowa i przykrywamy drugim plackiem.
Schlodzic.
Teraz wystarczy kawa...
Pycha...:)
ciasto wyszło Ci świetnie:) idealne do kawy:)
OdpowiedzUsuń