sobota, 14 czerwca 2014

SERNIK NA ZIMNO

Sernik wykonalam z kompotem wisniowym, jednak teraz gdy mamy sezon na swieze owoce mozemy   wykonac rozne wersje, a dzieki galaretce w srodku  ladnie sie prezentuje.

Skladniki

1 kg twarogu

280 g masla

1 sloik drylowanych wisni w kompocie

300 g herbatnikow

3/4 szkl cukru pudru

250 g kremowki 

220 g cukru krysztalu

10 lyzeczek zelatyny

Wisnie wraz z kompotem podgrzac ja dalam okolo 300 do 400 ml  kompotu , do goracego kompotu dodalam wisniowa galaretke,dobrze wymieszac ,Wlac do miseczki lub innego naczynia ktore bedzie pasowalo do naszej tortownicy i zostawic do stezenia.

Tortownice wylozyc folia spozywacza ,Herbatniki rozkruszyc dodac roztopione maslo i wylozyc dno formy, Wstawic do lodowki, tak bylo w przepisie ja jednak upieklam biszkopt z 2 jaj , 2 lyzek maki, 2 lyzek cukru, i szczypty proszku do pieczenia., jesli tortownica wieksza nic 22 cm uzyc proporcjonalnie wiecej jajek 3do 4 sztuk i zwiekszajac przy tym ilosc maki i cukru( ile jajek, tyle lyzek maki i cukru).

Kremowke ubic z polowa cukru pudru, zelatyne namoczyc i rozpuscic, Twarog wymieszac z pozostalym cukrem dodac bita smietane i zelatyne.Galaretke wylozyc na  herbatniki i zalac to twarogiem. Odstawic na cala noc do zastygniecia. Przybrac tarta czekolada kandyzowanymi wisniami i listkami miety.

Robilam tez wersje z sernika blyskawicznego,, 



Zycze slodkiej niedzieli...



:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz