Skladniki
1 kg twarogu
280 g masla
1 sloik drylowanych wisni w kompocie
300 g herbatnikow
3/4 szkl cukru pudru
250 g kremowki
220 g cukru krysztalu
10 lyzeczek zelatyny
Wisnie wraz z kompotem podgrzac ja dalam okolo 300 do 400 ml kompotu , do goracego kompotu dodalam wisniowa galaretke,dobrze wymieszac ,Wlac do miseczki lub innego naczynia ktore bedzie pasowalo do naszej tortownicy i zostawic do stezenia.
Tortownice wylozyc folia spozywacza ,Herbatniki rozkruszyc dodac roztopione maslo i wylozyc dno formy, Wstawic do lodowki, tak bylo w przepisie ja jednak upieklam biszkopt z 2 jaj , 2 lyzek maki, 2 lyzek cukru, i szczypty proszku do pieczenia., jesli tortownica wieksza nic 22 cm uzyc proporcjonalnie wiecej jajek 3do 4 sztuk i zwiekszajac przy tym ilosc maki i cukru( ile jajek, tyle lyzek maki i cukru).
Kremowke ubic z polowa cukru pudru, zelatyne namoczyc i rozpuscic, Twarog wymieszac z pozostalym cukrem dodac bita smietane i zelatyne.Galaretke wylozyc na herbatniki i zalac to twarogiem. Odstawic na cala noc do zastygniecia. Przybrac tarta czekolada kandyzowanymi wisniami i listkami miety.
Robilam tez wersje z sernika blyskawicznego,,
Zycze slodkiej niedzieli...
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz