Skladniki
0,5 kg twarogu
3 jajka ( bialka osobno)
sol
1 szkl maki pszennej
2 lyzki masla
dodatkowo
maslo, bulka tarta lub kwasna smietana, oraz cukier.
Zagotowac wode z sola do gotowania kluseczek, Bialka ubijamy na sztywno, twarog mieszamy z sola maslem i zoltkami.Na stolnice wysypujemy pelna szklanke maki , do twarogu dodajemy ubite bialka i wykladamy mase na stolnice.Delikatnie wgniatamy make , jesli bedzie potrzeba mozna dodac troszeczke wiecej. poporcjowac i uformowac rulony ktore pokroic na ukos lekko splaszczyc gotowac na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu i wystudzeniu mozna je podsmazyc na masle i podac z kwasna smietana i cukrem, lub swiezo wyjete z wody polac maslem z bulka tarta i posypac cukrem...
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz