wtorek, 17 czerwca 2014

OMLETY BISZKOPTOWE

Dzisiejszy deser...

Skladniki na biszkopt

3 jajka

50 g cukru

40 g maki pszennej

40 g maki ziemniaczanej

1/2 lyzeczki proszku

szczypta soli

Bialka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i nadal miksujemy , nastepnie zoltka. Na koncu maki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Porcja ciasta wystarcza na 4 omlety o srednicy 15 cm.Okolo 3do 4 lyzek  ciasta na omlet.


Pieczemy 10 minut w 160 stopniach.

Truskawkowa fruzelina

500 g truskawek

1/2 szkl cukru

3 lyzeczki zelatyny

 2 lyzeczki maki ziemniaczanej rozmieszane w 2 lyzkach wody

Zagotowac truskawki z cukrem by puscily sok, ja dodalam 4 lyzki soku z  granatu by wyostrzyc smak truskawek.nastepnie dodajemy namoczona zelatyne, gdy sie rozpusci dodac make ziemniaczana , Wystudzic.

Krem

250 g mascarpone

250 ml smietany kremowki

2 lyzki cukru

1 cukier waniliowy


Ubic smietane z cukrem, i cukrem waniliowym, dodac serek i dobrze wymieszac, Nalozyc do rekawa cukierniczego i wypelniac omleciki.

z fruzelina...


Ze swiezymi truskawami...



....smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz