Skladniki na biszkopt
3 jajka
50 g cukru
40 g maki pszennej
40 g maki ziemniaczanej
1/2 lyzeczki proszku
szczypta soli
Bialka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i nadal miksujemy , nastepnie zoltka. Na koncu maki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Porcja ciasta wystarcza na 4 omlety o srednicy 15 cm.Okolo 3do 4 lyzek ciasta na omlet.
Pieczemy 10 minut w 160 stopniach.
Truskawkowa fruzelina
500 g truskawek
1/2 szkl cukru
3 lyzeczki zelatyny
2 lyzeczki maki ziemniaczanej rozmieszane w 2 lyzkach wody
Zagotowac truskawki z cukrem by puscily sok, ja dodalam 4 lyzki soku z granatu by wyostrzyc smak truskawek.nastepnie dodajemy namoczona zelatyne, gdy sie rozpusci dodac make ziemniaczana , Wystudzic.
Krem
250 g mascarpone
250 ml smietany kremowki
2 lyzki cukru
1 cukier waniliowy
Ubic smietane z cukrem, i cukrem waniliowym, dodac serek i dobrze wymieszac, Nalozyc do rekawa cukierniczego i wypelniac omleciki.
z fruzelina...
Ze swiezymi truskawami...
....smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz