Mietowe i nie za slodkie ciasto... w sam raz do niedzielnej kawki w cieply dzien.
Skladniki na biszkopt
3 jajka
0,5 szkl maki
0,5 szkl cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka kakao
Bialka oddzielic od zoltek,i ubic na sztywno dodac cukier , nastepnie zoltka, na koniec dodac make wymieszana z kakao i proszkiem.Wylac na blaszke 20x20 , ew mozna uzyc tortownicy.
Biszkopt po upieczeniu wystudzic
Skladniki na krem mietowy
landrynki mietowe okolo 200 gram
1/4 szkl wody
1 budyn waniliowy
360 ml mleka
150 g masla
2 lyzki cukru
opakowanie herbatnikow
Landrynki rozpuscic podgrzewajac je z 1/4 szklanki wody , z 360 ml mleka odlewamy pol szklanki w ktorej rozpuszczamy budyn, do reszty mleka dodajemy syrop mietowy i zagotowywujemy wlewamy rozmieszany budyn, mieszamy az sie zagotuje i odstawiamy do wystygniecia. po wystygnieciu ucieramy ze 150 g masla.
Wykladamy mietowy krem na biszkopt i ukladamy warstwe herbatnikow.
Skladniki na krem smietanowy
0,5 litra smietany kremowki
galaretka agrestowa
gorzka czekolada do posypania
oraz listki miety.
Galaretke rozpuscic w 3/4 szklanki wody gdy bedzie sie zelowac ubic smietane dodajac na koncu galaretke , wykladamy na herbatiki.
Gorzka czekolade scieramy na jarzynowach oczkach tarki, i posypujemy wierzch ciasta, schlodzic... okolo 2 godzin.
Zycze udanych wypiekow...
Ładne:)
OdpowiedzUsuń