niedziela, 4 maja 2014

CIASTO MIETUSEK

Mietowe i  nie za slodkie ciasto... w sam raz do niedzielnej kawki w cieply dzien.

Skladniki na biszkopt
 3 jajka

0,5 szkl maki

0,5 szkl cukru

1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 lyzka kakao

Bialka oddzielic od zoltek,i ubic na sztywno dodac cukier , nastepnie zoltka,  na koniec dodac make wymieszana z kakao i proszkiem.Wylac na blaszke 20x20 , ew mozna uzyc tortownicy.
Biszkopt po upieczeniu wystudzic

Skladniki na krem mietowy

landrynki mietowe okolo 200 gram

1/4 szkl wody

1 budyn waniliowy

360 ml mleka

150 g masla

2 lyzki cukru

opakowanie herbatnikow

Landrynki rozpuscic podgrzewajac je z 1/4 szklanki wody , z 360 ml mleka odlewamy pol szklanki w ktorej rozpuszczamy budyn, do reszty mleka dodajemy syrop mietowy i zagotowywujemy wlewamy rozmieszany budyn, mieszamy az sie zagotuje i odstawiamy do wystygniecia. po wystygnieciu ucieramy ze 150 g masla.



Wykladamy mietowy krem na biszkopt i ukladamy warstwe herbatnikow.

Skladniki na krem smietanowy

0,5 litra smietany kremowki

galaretka agrestowa

gorzka czekolada do posypania

oraz listki miety.

Galaretke rozpuscic w 3/4 szklanki wody gdy bedzie sie zelowac ubic smietane dodajac na koncu galaretke  , wykladamy na herbatiki.



Gorzka czekolade scieramy na jarzynowach oczkach tarki, i posypujemy wierzch ciasta, schlodzic... okolo 2 godzin.



Zycze udanych wypiekow...










1 komentarz: