sobota, 15 listopada 2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI

Z wydrazenia burakow na faszerowane zostaly mi resztki , ktore wykorzystalam do zrobienia tego ciasta. Fajny sposob na przemycenie warzywa , W ciescie wogole sie ich nie czuje.. ciasto jest wilgotne i naprawde pyszne.Polecam do wyprobowania.

Skladniki

350 g ugotowanych burakow

300 ml oleju

5 jajek mialam male dalam 7

3 lyzeczki proszku do pieczenia

pol lyzeczki soli

 1 op cukru waniliowego

300 g cukru

100 g kakao



 Buraki pokroic na drobne kawalki dodac olej i zmiksowac, do takiej masy dodawac po jednym jajku i miksowac na wysokich obrotach.Skladniki suche wymieszac ze soba i dodawac po 3 lyzki do masy buraczanej i miksowac na mniejszych juz obrotach.



Ciasto wylewamy do keksowki 30 cm, wylozonej papierem do pieczenia, nozem naoliwionym nacinamy ciasto wzdluz,. pieczemy 1,5 godziny w 150 stopniach.
Polewamy czekolada.
100 g czekolady rozpuszczamy w kapieli wodnej dodajemy 1 lyzeczke oleju..

Ciasto jest wilgotne i pysznie czekoladowe... polecam:))

1 komentarz:

  1. Jak zobaczyłam miniaturkę pierwszego zdjęcia, to myślałam, że będzie tatar :)
    Ciasto musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń