niedziela, 16 listopada 2014

MIESNY SMALEC Z CEBULA I JABLKIEM

Smalec nie kazdy lubi... to fakt, ale w takiej postaci ma wielu fanow.,Mozna przetopic sloninke, niestety sloniny tu nie ma w sklepach, wykorzystalam wiec gotowy smalec , dodajac tylko mieso , cebule i jablko.

Skladniki

0,5 kg miesa gulaszowego

2 liscie laurowe

 kilka ziaren ziela angielskiego

 vegeta

3 cebule

1 jablko

 majeranek

okolo 3 kostek smalcu

Mieso ugotowac  z przyprawami do miekkosci,  i rozdrobnic widelcem.

Smalec roztopic dodac do niego cebule pokrojona na cwiartki, i jablka , smazyc do czasu gdy jablka beda, sie rozpadac, a cebula bedzie zeszkolona.




 Dodac wtedy rozdrobnione mieso i majeranek. wymieszac i chwile  przesmazyc,

Przelozyc do sloiczkow i odstawic w chlodne miejsce do wystygniecia.


Smacznego.



4 komentarze:

  1. czytam i czytam, ale nie widzę, ile potrzeba smalcu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz dodalam..przepraszam,, wszystko tez zalezy tez,kto jaka lubi zawartosc mieska , czy smalcu:))Pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ale, nie takie pyszne jak Twoje z gesiego smalcu.... pamietam takie z dziecinstwa...

      Usuń