Skladniki
225 g mrozonego szinaku( ja dalam pol opakowania swiezego , ktory zmiksowalam)
125 g cukru
2 jajka
1/2 szl oleju
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki krupczatki
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
Jajka ucieramy z cukrem , dodajemy porcjami maki wymieszane z proszkiem na przemian z olejem, na koncu odcisniety szinak,Pamietajmy by szinak nie zawieral duzo wody , ciasto wtedy nie wyrosnie.
Nakladamy w papilotki po 1,5 lyzki ciasta,Pieczemy w temp 180 stopni okolo 20 d0 25 minut.
Z upieczonych i wystudzonych babeczek odcinamy wypukle czesci i kruszymy na drobna posypke.
Krem
250 g serka mascarpone
150 ml smietany kremowki
2 lyzki cukru pudru
2 lyzki soku z cytryny
Do smietany dodajemy cukier i sok, ubijamy na sztywno.Dodajemy do serkai miksujemy do polaczenia skladnikow.Nakladamy do szprycki i uzupelniamy odcieta czesc babeczki.Posypujemy okruszkami, ozdabiamy cukrowymi motylkami lub kwiatkami.
SMACZNEGO..:)
Genialny pomysł! Jestem bardzo ciekawa ich smaku :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) o dziwo wogole nie czuc smaku szpinaku, z podwojnej porcji ciasta mozna upiec nie babeczki ale torcik.Polecam...
OdpowiedzUsuńGDZIE KUPIŁAŚ KRUPCZATKĘ I EW. JAK SIĘ NAZYWA (KONKRETNA FIRMA). CHCĘ UPIEC LEŚNY MECH ALE JAKO TORT, NIESTETY NIE WIEM JAK ZDOBYC W SZWAJCARII KRUPCZATKĘ.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale mialam problem nie moglam wejsc na mojego blogga.Jesli mieszka Pani w Szwajcarii to maka krupczatka to jest maka ktora jest do szpecli jest dostepna w coopie.Pozdrawiam i zapraszam na moj profil kulinarny na facebooku pod ta sama nazwa.
Usuń