Skladniki
500 g maki pszennej
250 g cukru
250 g miodu
2 jajka
1 kopiasta lyzka masla
1 lyzeczka przyprawy do piernika
1 lyzeczka sody oczyszczonej
30 ml wodki
2 lyzeczki kakao
150 g suszonych sliwek
100 g rodzynek
Miod cukier i maslo roztapiamy w garnku , dodajemy przyprawe do piernika, mieszamy i studzimy.Do miski przesiewamy make dodajemy kakao, jajka i wystudzone maslo z miodem i przyprawa.Wyrabiamy mikserem, wlewamy sode rozpuszczona w 30 ml wody, oraz wodke ( ja dalam wisniowke).Na koniec wsypujemy pokrojone sliwki i rodzynki.Przekladamy ciasto do keksowki wylozonej papierem do pieczenia.Pieczemy okolo 60 minut w 185 stopniach , do suchego patyczka.
Po wystudzeniu zawijamy piernik w folie i odkladamy na 2 tygodnie .
Poncz
50 ml mocnej kawy
100 ml wodki
Po 2 tygodniach piernik nakluwamy patyczkiem do szaszlykow i nasaczamy przygotowanym ponczem. Reszte ponczu zostawiamy .Piernik znow zawijamy w folie i odkladamy na tydzien.
Gdy minie 3 tydzien piernik przekrawamy na 3 blaty , nasaczymy reszta ponczu i przekladamy powidlami sliwkowymi , zawijamy w folie i odkladamy na nastepny tydzien.
Dzien przed podaniem polewamy czkolada i ozdabiamy.Moj piernik wygladal tak jak na zdjeciu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz