Skladniki
Na spod
150 g zmiksowanych herbatnikow
100 g masla lub margaryny
Maslo lub margaryne roztopic, dodac herbatniki i dobrze wymieszac, wylozyc do tortownicy dobrze docisnac do dna i schlodzic.
Owoce
1 banan
18 malin
1 nektarynka pokrojona na czastki
Ja zamiast nektarynki uzylam jezyn, mozna jednak dodac inne owoce.
Przygotowac 6 literatek , lub malych filizanek,Zawartosc filizanke musi byc nizsza o 2 cm od obreczy tortownicy.Tak aby smiescil sie ser i galaretka na wierzchu sernika.
1 galaretke agrestowa rozpuscic w 400 ml wody, owoce rozlozyc do filizanek i zalac galaretka. Ja zrobilam to dzien wczesniej,
Galaretki wyjmujemy z filizanek i ukladamy na schlodonej masie herbatnikowo maslanej,
Masa serowa
400 g serka waniliowego
400 g jogurtu greckiego( ja uzylam jogurtu z platkami czekolady)
150 ml smietany 18%
1/2 szkl mleka
3 lyzki zelatyny
garsc listkow bazylii
oraz 2 czerwone galaretki
Serek , jogurt i smietane wymieszac razem, Zelatyne namoczyc i rozpuscic w goracym mleku, odstawic do wystudzenia.Jesli serek jest za malo slodki dodac cukru w ilosci jaka nam odpowiada.Dodac posiekana bazylie i wystudzona zelatyne,Mase wylac na przygotowany spod z galaretkami. W srodek sernika wciskamy filizanke , by zrobilo sie wglebienie, Wkladamy sernik do lodowki . Gdy sernik sie zetnie, rozpuszczamy 2 czerwone galaretki , gdy zaczna tezec wyjmujemy z srodka sernika filizanke i polewamy tezejaca galaretka.Wstawiamy do lodowki.
Na poczatku mialam watpliwosci co do bazylii w masie serowej, ale moje obawy byly bezpodstawne...
...polecam...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz