Skladniki na ciasto
250 g maki
pol lyzeczki soli
2 lyzki miodu
50 g masla
20 g drozdzy
100 ml cieplego mleka
1 jajko
Z mleka i drozdzy zrobic zaczyn, maka polaczyc z sola, miod i maslo roztopic w garnuszku. Gdy zaczyn wyrosnie polaczyc wszystkie skladniki dodac jajko, Odstawic do wyrosniecia na 40 minut.
Gdy ciasto podwoi swoja obietosc, ciasto dzielimy na 10 jednakowych buleczek, ukladamy w foremce wysmarowanej maslem, i czakamy 30 minut by buleczki nam wyrosly.
Przed wlozeniem do piekarnika smarujemy buleczki mlekiem i posypujemy platkami migdalowymi.Pieczemy w 200 stopniach przez okolo 45 minut.
Po upieczeniu podajemy z musem jablkowym , ja zrobilam mus z 3 jablek i 3 lyzek miodu, oraz 2 lyzek soku z cytryny.
...tak na slodka kolacje... smacznego:))
Bardzo fajne buleczki:)
OdpowiedzUsuń