Skladniki
6 gruszk z ogonkami
400 ml slodkiego czerwonego wina
200 ml soku winogronowego
4 lyzki cukru
3 gozdziki
3 gwiazdki anyzu
kawalek kory cynamonowca
4 gruszki gotujemy na wolnym ogniu do czasu gdy stana sie szkliste. 2 gruszki zmoksowac.
Wyjmujemy i studzimy, Odlalam 150 ml wina z gotowania gruszek dodalam 2 zmiksowane gruszki i gotowalam do utworzenia sie konfitury.
250ml smietanki 35 procentowej ubijamy z 1 lyzka soku z cytryny i 1 lyzka cukru pudru.
Na talerz wykladamy konfiture winno gruszkowa , gruszke ,ozdabiamy bita smietana, migdalowymi ciastkami i cynamonem.
....smacznego...
Z tą konfiturą na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuńTo klasyka, też je robiłam, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń