Przepis dostalam od mamy kolegi. Jablecznik proste i smaczne ciacho.
Skladniki na biszkopt
6 jajek
1 szklanka maki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 budyn waniliowy lub smietankowy
Make budyn i proszek dokladnie polaczyc.
Bialka ubic na sztywno, dodac cukier i miksowac do polaczenia, nastepnie dodawac zoltka i nadal miksowac.Make delikatnie wymieszac z masa jajeczna. Wylac ciasto na blaszke i piec w 180 stopniach.
Ciasto po wystudzeniu przekroic na dwa blaty.
Skladniki na mase jablkowa.
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 lyzka soku z cytryny
1,5 kg jablek
1 galaretka cytrynowa
Wode z cukrem zagotowac dodajemy sok z cytryny i wrzucamy pokrojone w czastki jablka, Gotujemy przez chwile do zeszklenia sie jablek.Wsypujemy galaretke i mieszamy do rozpuszczenia, nastepnie odstawiamy , by masa jablkowa zaczela tezec.
Przekladamy biszkopt jablkami , przykrywamy drugim blatem i odstawiamy do lodowki by jablka sie sciely.
Na koniec ubijamy pol litra smietany kremowki z 3 lyzkami cukru i 2 lyzkami soku z cytryny, oraz cukrem waniliowym, Ja dodalam 4 lyzeczki rozpuszczonej zelatyny by smietane troszke usztywnic.
....teraz tylko podac kawe....smacznego...
Lubię mame kolegi,ten jabłecznik musi być smacznny.
OdpowiedzUsuń