Skladniki na ciasto
200 g maki pszennej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki cukru
szczypta soli
175 ml mleka
2 jajka
40 g roztopionego masla
2 gruszki pokrojone w plastry
Z podanych skladnikow zrobic ciasto i odstawic na pol godziny.Smazymy na malej patelni wielkosc 8 do 10 cm. Patelnie spryskujemy oliwa ukladamy plaster gruszki i zalewamy ciastem, Gdy jedna strona sie zrumieni , przewracamy na druga.Podajemy opruszone cukrem pudrem lub syropem klonowym.
W przepisie byl podany dipp twarozkowy z ktorym tu podaje sie takie placuszki oraz sos gruszkowy.
Dipp twarozkowy
250 g twarozku
pol opakowania cukru waniliowego
1 lyzka cukru.
lub...
Sos
50 ml soku gruszkowego
2 duze lyzki gestego soku gruszkowego
2 lyzki soku cytrynowego
1 laska wynilii
Wszystkie skladniki zagotowac, nastepnie usunac laske wanilii z sosu.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz