Od 2 lat mieszkam w Szwajcarii , Kuchnia szwajcarka rozni sie od kuchni polskiej,dlatego chcialabym zapoznac Was ze smakami tego malego i pieknego kraju.
SKLADNIKI
600 g miesa wolowego gulaszowego
100 g Pancetty ( ja dalam boczek)
1 duza cebula (w gruba kostke)
2-3 marchewki (w talarki)
pol sredniego selera ( w kostke)
1 por ( w talarki)
1 lyzka koncentratu pomidorowego
1 lyzka maki pszennej
500 ml bulionu wolowego
peczek natki pietruszki
1 lyzka smalcu
4-5 ziemniakow (kostka wielkosci kawalkow miesa)
sol , pieprz swiezo mielony
Wolowine i boczek pokroic w gruba kostke, opruszyc swiezo mielonym pieprzem i sola.Obsmazyc mieso z kazdej strony, dodac boczek, cebule, marchew, seler i smazyc kilka minut.Naszepnie dodac koncentrat pomidorowy i wlac chlodny bulion wymieszany z maka.Gdy sie zagotuje doprawic sola i pieprzem .Dalej gotujemy okolo 1,5 godziny na wolnym ogniu, W miedzyczasie obieramy ziemniaki dodajemy je,gdy mieso jest prawie gotowe i gotujemy do miekkosci ziemniakow,
Uzupelniamy wyparowany plyn bulionem.
Przed podaniem posypujemy natka pietruszki.
Smacznego:)
Zjadlabym ! Na pewno kiedys zrobie :)
OdpowiedzUsuńZjadłbym talerz.Dla mnie jest to raczej zupa gulaszowa.Zastanawia mnie to wymieszanie bulionu z mąką?
OdpowiedzUsuńMake wymieszalam z chlodnym bulionem, z tego co wiem mozna tez po dodaniu koncentratu posypac mieso maka i zalac bulionem.. obawiam sie jednak ze moga powstac grudki...wolalam zastosowac pewniejszy sposob:)Pozdrawiam
Usuń