niedziela, 9 listopada 2014

MAKOWIEC ZAWIJANY

Gdy na dworze zimno, pada deszcz uwielbiam w kuchni korzenne przyprawy, w domu zapach swiec cynamonowych, wieczorami grzane wino.. juz tesknie za swietami,Uwielbiam przygotowania..do swiat, pamietam je z domu rodzinnego.. to byl wspanialy czas.Te swieta sa tym bardziej wyczekiwane bo ma sie narodzic nie tylko Jezus , ale i moja pierwsza wyczekiwana wnusia.

Skladniki  (2 makowce)

3,5 szklanki maki

180 ml cieplego mleka

6 zoltek

50 g swiezych drozdzy

 6 lyzek cukru

pol lyzeczki soli

1 cukier waniliowy

2 lyzki oleju

140 g roztopionej margaryny

Mleko podgrzac w polowie rozprowadzic drozdze dodac lyzeczke cukru i lyzke maki , odstawic  do wyrosniecia.Make przesiac do miski dodac zoltka, sol, cukier, olej,dodac wyrosniete drozdze i roztopine maslo lub margaryne, wyrobbic ciasto, az bedzie lsniace i bedzi odchodzilo od reki. Odstawic do wyrosniecia, musi podwoic swoja objetosc.

Masa makowa

500 g maku

250 g cukru 

100 g rodzynek

3 bialka (ubite na sztywno)

50 g platkow migdalowych ( wczesniej namoczylam w rumie)

2 lyzki miodu

 olejek rumowy lub migdalowy

1/2 lzeczki cynamonu

1 lyzeczka kakao

1 lyzka margaryny

 otarta skorka z 1  pomaranczy.


Mak spazyc i zmielic 2 razy, w garnku rozpuscic miod cukier i margaryne dodac mak , olejek skorke , rodzynki , cynamon, kakao, na koncu dodac  ubite na sztywno bialka.
Ciasto podzielic na pol rozwalkowac na prostokat  wylozyc polowe masy makowej, zwinac, Gdy chcemy by makowiec byl ladny okragly, zawijamy go w papier do pieczenia z pozostawionym 2 cm luzem. Dzis niestety  takiego papieru nie mialam wie,c wyszedl lekko splaszczony , ale pyszny jak zawsze.


Pieczemy 30 do 40 minut, w 180 stopniach.


Ciasto polukrowac, ja posypalam  platkami migdalow.


2 komentarze:

  1. Ewuniu kochana ja co prawda tylko oglądam a nie szykuję takich smakołyków jak ty ale nominuję Cię do Liebster Blog Award http://oliloli-newlife.blogspot.ch/2014/11/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, moja Babcia robi podobny; Święta bez takiego są nieważne ;)

    OdpowiedzUsuń