sobota, 18 października 2014

WATROBKA WOLOWA


Skladniki

500 g watrobki wolowej

3 lyzki oleju

2 lyzki smietany

2 duze cebule

okolo 2 szklanek maslanki lub mleka

sol , pieprz

Watrobke namoczyc przez godzine w maslance lub w mleku, jesli w mleku dodajemu do niego kilka kropli soku z cytryny.


Po godzinie odsaczamy watrobke osuszamy recznikiem papierowym i kroimy w plastry.Cebule kroimy w piorka lub polkrazki,Watrobke obtoczyc w mace i ulozyc na patelni z  goracym olejem. Smazymy do zrumienienia.


Gdy watrobka jest rumiana dodajemy  maslo i smietane  na watrobke wykladamy cebule, dusimy do miekkosci cebuli co jakis czas mieszajac


Nie solimy i nie pieprzymy ..


Wyjmujemy  watrobke solimy ja i pieprzymy swiezo mielonym pieprzem  ,cebule doprawiamy.Podajemy z ziemniaczkami i surowka.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz