Skladniki na ciasto
2 i 3/4 szklanki maki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 jajka
2 kopiaste lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka cukru waniliowego
4 lyzki mleka
160 g miekkiej margaryny
Masa z jablek
2 kg jablek typu Szara reneta
3/4 szklanki cukru
1 lyzeczka cynamonu
40 g masla
1 lyzka maki ziemniaczanej
Lukier
2 szklanki cukru pudru
2 lyzki soku z cytryny
goraca woda
Jablka pokroic na czastki dodac maslo, cukier, przyprawy i smazyc do czasu by jablka byly miekkie ale nie rozgotowane. Na koncu dodac make ziemniaczana zozrobiona w niewielkiej ilosci wody , wlac do jablek i gotowac jeszcze minute.Odstawic do wysygniecia.Ja dodalam dodatkowo do jablek rodzynek.
Ciasto zarobic robotem, wylozyc na opruszona maka stolnice i podzielic na dwie czesci, (ciasto jest dosc luzne, wiec nie podsypywac maka )
Jedna czesc ciasta rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami folii na wielkosc blaszki , nakluc widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach.
Na podpieczone ciasto wylozyc jablka , rozwalkowac druga czesc ciasta miedzy foliami i wylozyc na wierzch. Pieczemy 30 do 40 minut w 180 stopniach
Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu ciasta polac lukrem.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz