sobota, 18 października 2014

JABLECZNIK Z LUKREM

Wreszcie jablecznik , ktory przypomina  ciasto z cukierni , takie ktore pamietam z dawnych lat, a podobnym dawno  temu wypiekiem swojej mamy poczestowala mnie kolezanka.

Skladniki na ciasto

2 i 3/4 szklanki maki pszennej

1/3 szklanki cukru

2 jajka

2  kopiaste lyzeczki proszku do pieczenia

1 lyzeczka  cukru waniliowego

4 lyzki mleka

160 g miekkiej margaryny

Masa z jablek

2 kg jablek  typu Szara reneta

3/4 szklanki cukru

1 lyzeczka cynamonu

40 g masla

1 lyzka  maki ziemniaczanej

Lukier

2 szklanki cukru pudru

2 lyzki soku z cytryny

 goraca woda

Jablka pokroic na czastki dodac maslo, cukier, przyprawy i  smazyc  do czasu by jablka byly miekkie ale nie rozgotowane. Na koncu dodac make ziemniaczana zozrobiona w niewielkiej ilosci wody , wlac do jablek i gotowac jeszcze minute.Odstawic do wysygniecia.Ja dodalam dodatkowo do jablek rodzynek.



Ciasto zarobic robotem, wylozyc na opruszona maka stolnice i podzielic na dwie czesci,                          (ciasto jest dosc luzne, wiec nie podsypywac maka )


Jedna czesc ciasta rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami folii na wielkosc blaszki , nakluc widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach.


Na podpieczone ciasto wylozyc jablka  , rozwalkowac druga czesc ciasta miedzy foliami i wylozyc na  wierzch. Pieczemy 30 do 40 minut w 180 stopniach

Po upieczeniu  i  lekkim wystudzeniu ciasta polac lukrem.


Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz