niedziela, 12 października 2014

JAMAJSKI SERNIK RYZOWY

Sernik ryzowy.. myslalam ze smakiem bedzie przypominalo deserki z ryzu , ktore mozna kupic w sklepach. jestem  jednak milo rozczarowana i z czystym sumieniem moge  polecic to ciasto.

Skladniki

750 g twarogu  sernikowego

100 g ryzu (0,5 szklanki)

500 ml mleka

3 jajka

1 szklanka cukru

3 lyzki, malibu, rumu lub amaretto

3/4 szklanki smietanki 18 %

40 g masla

1 lyzka maki ziemniaczanej

 50 g wiorkow kokosowych

Ryz ugotowac na mleku , najlepiej dzien wczesniej, Maslo zmiksowac z cukrem i jajkami dodac ser, ryz , wiorki kokosowe , alkohol,  make ziemniaczana i na koncu smietanke,



 Gdy skladniki dobrze sie polacza mase przelac do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia  ( srednica 22 cm)


Sernik pieczemy 70 minut w 175 stopniach, Upieczone ciasto zostawiamy w wylaczonam piekarniku jeszcze na godzine ,nastepnie wyjac i odstawic do calkowitego wystygniecia.Sernik ozdobic kawalkami kokosa, mozna polac lukrem ze smietanki i cukru pudru.


Zycze udanych wypiekow i smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz