Skladniki
750 g twarogu sernikowego
100 g ryzu (0,5 szklanki)
500 ml mleka
3 jajka
1 szklanka cukru
3 lyzki, malibu, rumu lub amaretto
3/4 szklanki smietanki 18 %
40 g masla
1 lyzka maki ziemniaczanej
50 g wiorkow kokosowych
Ryz ugotowac na mleku , najlepiej dzien wczesniej, Maslo zmiksowac z cukrem i jajkami dodac ser, ryz , wiorki kokosowe , alkohol, make ziemniaczana i na koncu smietanke,
Gdy skladniki dobrze sie polacza mase przelac do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia ( srednica 22 cm)
Sernik pieczemy 70 minut w 175 stopniach, Upieczone ciasto zostawiamy w wylaczonam piekarniku jeszcze na godzine ,nastepnie wyjac i odstawic do calkowitego wystygniecia.Sernik ozdobic kawalkami kokosa, mozna polac lukrem ze smietanki i cukru pudru.
Zycze udanych wypiekow i smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz