sobota, 5 lipca 2014

KREMOWKA KARDYNALSKA

Ostatnio zrobilam to ciasto rok temu... nie  wyszlo tak by mnie zadowolic bo w trakcie  padl robot kuchenny.

Skladniki na biszkopt

4 zoltka
2 cale jajka
70 g cukru
1 cukier waniliowy
80 g maki
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia

Skladniki na mase bezowa

4 bialka
80 g cukru
 szczypta soli
1 lyzeczka maki ziemniaczanej

dodatkowo

600 ml smietany kremowki
3 op smietanfixu
1 cukier waniliowy
2 lyzki cukru pudru


Jajka ubic z cukrami , na koncu dodac make wymieszana z proszkiem
Bialka ubic z sola na szywno dodac cukier na koncu make ziemniaczana

wklad z piekarnika wylozyc papierem podzielic na  6 rownych pasow i wylozyc masy ,Ja najpierw wykladam mase bezowa,


Pieczymy okolo 20 minut w 170 stopniach.


Ciasto podzielic na dwie czesci jdana czesc sklada sie z dwoch pasow biszkoptu po srodku z beza, a druga odwrotnie. Czesc z dwoma biszkoptami ukladamy na  talerzu i smarujemy cienka warstwa drzemu albo konfitury.

Wykladamy polowe bitej smietany na to owoce i przykrywamy druga warstwa ciasta. Dekorujemy owocami i listkami miety.

:)


Slodkiej niedzieli.

2 komentarze: