Skladniki na biszkopt
4 zoltka
2 cale jajka
70 g cukru
1 cukier waniliowy
80 g maki
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
Skladniki na mase bezowa
4 bialka
80 g cukru
szczypta soli
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
dodatkowo
600 ml smietany kremowki
3 op smietanfixu
1 cukier waniliowy
2 lyzki cukru pudru
Jajka ubic z cukrami , na koncu dodac make wymieszana z proszkiem
Bialka ubic z sola na szywno dodac cukier na koncu make ziemniaczana
wklad z piekarnika wylozyc papierem podzielic na 6 rownych pasow i wylozyc masy ,Ja najpierw wykladam mase bezowa,
Pieczymy okolo 20 minut w 170 stopniach.
Ciasto podzielic na dwie czesci jdana czesc sklada sie z dwoch pasow biszkoptu po srodku z beza, a druga odwrotnie. Czesc z dwoma biszkoptami ukladamy na talerzu i smarujemy cienka warstwa drzemu albo konfitury.
Wykladamy polowe bitej smietany na to owoce i przykrywamy druga warstwa ciasta. Dekorujemy owocami i listkami miety.
Świetny przepis, chociaz nie przepadam za bezą.
OdpowiedzUsuńależ to pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń