W sumie przepis byl na sernik z jagodami, niestety jagod tu nie ma, mieszkam tu od dwoch lat i nie udalo mi sie spotkach. Do zabarwienia sera uzylam jezyn, do ozdoby borowek.Tortownica 25 do 27 cm
Skladniki na spod ciasta
2,5 szklanki maki
1 szkl cukru
3/4 kostki margaryny
3 zoltka
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki kakao
Zagniesc ciasto jesli by bylo za sypkie dodac jedno cale jajko.Wylepic dno i boki tortownicy na calej jej wysokosci.
Masa serowa
500 g twarogu
250 g serka mascarpone
200 g cukru
3 zoltka ( bialka osobno)
30 g margaryny
1 budyn malinowy
dodatkowo 150 g jagod lub jezyn
Zoltka utrzec na kogel mogel z cukrem, dodac margaryne serek mascarpone i po lyzce twarogu miksujemy do polaczenia skladnikow, nastepnie wsypujemy budyn i zmiksowane jagody. Ubijamy bialka na sztywno i delikatnie laczymy z twarogiem.Wylewamy na tortownice wylozona ciastem i pieczemy godzine w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy.
Masa na wierzch sernika
200 ml smietany kremowki
pol kubeczka jogurtu naturalnego
3 lyzki cukru pudru
1 lyzka zelatyny
Zelatyne namoczyc, Smietane ubic na sztywno z cukrem, dodac jogurt, na koniec wlewamy rozpuszczona zelatyne, wylewamy mase na wystudzony sernik , dekorujemy .Odstawiamy do lodowki na 2 godziny.
Zycze udanych wypiekow.
Smacznego...
Bardzo lubię serniki,ten wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuń