sobota, 28 czerwca 2014

SERNIK Z JEZYNAMI I BOROWKAMI

W sumie przepis byl na sernik z jagodami, niestety jagod tu nie ma, mieszkam tu od  dwoch lat i nie udalo mi sie spotkach. Do zabarwienia sera uzylam jezyn, do ozdoby borowek.Tortownica 25 do 27 cm

Skladniki na spod ciasta

2,5 szklanki maki

1 szkl cukru

3/4 kostki margaryny

3 zoltka

1,5 lyzeczki proszku do pieczenia

3 lyzki kakao

Zagniesc ciasto  jesli by bylo za sypkie dodac   jedno cale jajko.Wylepic dno i boki tortownicy na calej jej wysokosci.



Masa serowa

500 g twarogu

250 g serka mascarpone

200 g cukru

3 zoltka  ( bialka osobno)

30 g margaryny

1 budyn malinowy

dodatkowo 150 g jagod  lub jezyn

Zoltka utrzec na kogel mogel z cukrem, dodac margaryne serek mascarpone  i po lyzce twarogu miksujemy do polaczenia skladnikow, nastepnie wsypujemy budyn i zmiksowane jagody. Ubijamy bialka na sztywno i delikatnie laczymy z twarogiem.Wylewamy na tortownice wylozona ciastem i pieczemy godzine   w 180 stopniach.


Po upieczeniu studzimy.

Masa na wierzch sernika

200 ml smietany kremowki

pol kubeczka jogurtu naturalnego

3 lyzki cukru pudru

1 lyzka zelatyny

Zelatyne namoczyc, Smietane ubic na sztywno z cukrem, dodac jogurt, na koniec wlewamy rozpuszczona zelatyne, wylewamy mase na wystudzony sernik , dekorujemy  .Odstawiamy do lodowki na 2 godziny.


Zycze udanych wypiekow.



Smacznego...

1 komentarz: