niedziela, 22 czerwca 2014

TORT PLASTER MIODU

Ten tort robilam rok temu, mialam jednak zachowane zdjecia wiec pomyslalam ze warto pochwalic sie dzielem,Ciasto jest pracochlonne,  mysle jednak ze  jest tego warte.

Skladniki na ciasto

0,5 szkl mleka
3 lyzki miodu
1 szkl cukru
4 kopiaste lyzki masla
2 lyzeczki sody
1 lyzka octu
5 lyzeczek kakao
1 jajko
ok 3 szklanek maki pszennej

Do garnka wkladamy mleko, miod ,cukier, maslo, kakao i gotujemy do rozpuszczenia skladnikow,w kubku mieszamy ocet z soda i dodajemy do  goracej masy, dobrze mieszamy.Nastepnie dodajemy jajko i energicznie mieszamy by jajko nam sie nie scielo.Zdjac garnek z ognia odczekac okolo 5 minut, i zaczynamy dosypywac make. Ja pierwsza szklanke dodalam do garnka nastepne juz wyrabialam na stolnicy , bo bylo wygodniej.Wyrobione ciasto  formujemy w rulon dzielimy na pol a nastepnie kazda polowke na 5 czesci.Z kazdej czesci walkujemy ciasto  na wymiar dna od tortownicy 22cm mozna takze uzyc tortownicy 25 cm.Kazdy placek pieczemy 4 do 6 minut w 180 do 190 stopni,Przed pieczeniem ciasto nakluwamy widelcem.


Krem
4 kopiaste lyzki maki pszennej
3 lyzki maki ziemniaczanej
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
3 zoltka
1 laska wanilii
1 lyzeczka esen. waniliowej
2 kopiaste lyzki masla
1 szkl kremowki

W garnku podgrzewac mleko z laska wanilii pozbawiona ziarenek do czasu kiedy zrobi sie pianka i odstawic wyjac wanilie.Zoltka ubic z cukrem i ziarenkami wanilii dodac make i make ziemniaczana dobrze wymieszac razem by nie powstaly grudki.Do masy jajecznej dodac 1/3 szklanki mleka i dobrze wszystko wymieszac,  Ponownie wlac 1/3 szklanki mleka i po wymieszaniu wlac wszystko do garnka z mlekiem i zagotowac caly czas mieszajac , az masa zgestnieje. Odstawic z ognia dodac maslo i esencje waniliowa wymieszac energicznie do polaczenia skladnikow.Przelozyc mase do miseczki i przykryc folia spozywcza odstawic do wystygniecia.
Smietane ubic na luzno dodawac partiami mase budyniowa,placki przekladac masa na kazdy placek 2,5 lyzki masy.Po przelozeniu calego ciasta przykryc ciasto folia i obciazyc by docisnac placki.

Krem do dekoracji
60 g masla
pol puszki masy krowkowej
1/4 szkl kwasnej smietany 18%
2-3 lyzek wody
3-4 listkow zelatyny

Zelatyne namoczyc w wodzie,mase krowkowa utrzec z maslem zelatyne rozpuscic w  odrobinie goracej wody lub podgrzewajac , do rozpuszczonej zelatyny dodac 1 lyzke smietany o temperaturze pokojowej i dobrze wymieszac, dodac calosc do masy maslano krowkowej dodac reszte smietany dobrze zmiksowac wszystko razem. Gdy masa zacznie gestniec udekorowac tort, nastepnie z  oblozyc folia bombelkowa , i odstawic do zastygniecia  na kilka godzin .

Dzien wczesniej przygotowalam z masy marcepanowej pszczolki


Z folii bomgelkowej wycinamy kolo wielkosci dna tortownicy i paska folii dlugosci obejmy tortownicy.


Po zdjeciu folii udekorowac pszczolkami.


Polecam.

1 komentarz:

  1. Śliczny i bardzo smakowity,a" plaster miodu" i pszczółki bajeczne.

    OdpowiedzUsuń