Skladniki na ciasto
0,5 szkl mleka
3 lyzki miodu
1 szkl cukru
4 kopiaste lyzki masla
2 lyzeczki sody
1 lyzka octu
5 lyzeczek kakao
1 jajko
ok 3 szklanek maki pszennej
Do garnka wkladamy mleko, miod ,cukier, maslo, kakao i gotujemy do rozpuszczenia skladnikow,w kubku mieszamy ocet z soda i dodajemy do goracej masy, dobrze mieszamy.Nastepnie dodajemy jajko i energicznie mieszamy by jajko nam sie nie scielo.Zdjac garnek z ognia odczekac okolo 5 minut, i zaczynamy dosypywac make. Ja pierwsza szklanke dodalam do garnka nastepne juz wyrabialam na stolnicy , bo bylo wygodniej.Wyrobione ciasto formujemy w rulon dzielimy na pol a nastepnie kazda polowke na 5 czesci.Z kazdej czesci walkujemy ciasto na wymiar dna od tortownicy 22cm mozna takze uzyc tortownicy 25 cm.Kazdy placek pieczemy 4 do 6 minut w 180 do 190 stopni,Przed pieczeniem ciasto nakluwamy widelcem.
Krem
4 kopiaste lyzki maki pszennej
3 lyzki maki ziemniaczanej
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
3 zoltka
1 laska wanilii
1 lyzeczka esen. waniliowej
2 kopiaste lyzki masla
1 szkl kremowki
W garnku podgrzewac mleko z laska wanilii pozbawiona ziarenek do czasu kiedy zrobi sie pianka i odstawic wyjac wanilie.Zoltka ubic z cukrem i ziarenkami wanilii dodac make i make ziemniaczana dobrze wymieszac razem by nie powstaly grudki.Do masy jajecznej dodac 1/3 szklanki mleka i dobrze wszystko wymieszac, Ponownie wlac 1/3 szklanki mleka i po wymieszaniu wlac wszystko do garnka z mlekiem i zagotowac caly czas mieszajac , az masa zgestnieje. Odstawic z ognia dodac maslo i esencje waniliowa wymieszac energicznie do polaczenia skladnikow.Przelozyc mase do miseczki i przykryc folia spozywcza odstawic do wystygniecia.
Smietane ubic na luzno dodawac partiami mase budyniowa,placki przekladac masa na kazdy placek 2,5 lyzki masy.Po przelozeniu calego ciasta przykryc ciasto folia i obciazyc by docisnac placki.
Krem do dekoracji
60 g masla
pol puszki masy krowkowej
1/4 szkl kwasnej smietany 18%
2-3 lyzek wody
3-4 listkow zelatyny
Zelatyne namoczyc w wodzie,mase krowkowa utrzec z maslem zelatyne rozpuscic w odrobinie goracej wody lub podgrzewajac , do rozpuszczonej zelatyny dodac 1 lyzke smietany o temperaturze pokojowej i dobrze wymieszac, dodac calosc do masy maslano krowkowej dodac reszte smietany dobrze zmiksowac wszystko razem. Gdy masa zacznie gestniec udekorowac tort, nastepnie z oblozyc folia bombelkowa , i odstawic do zastygniecia na kilka godzin .
Dzien wczesniej przygotowalam z masy marcepanowej pszczolki
Z folii bomgelkowej wycinamy kolo wielkosci dna tortownicy i paska folii dlugosci obejmy tortownicy.
Po zdjeciu folii udekorowac pszczolkami.
Polecam.
Śliczny i bardzo smakowity,a" plaster miodu" i pszczółki bajeczne.
OdpowiedzUsuń