Skladniki
ok 1 kg zeberek
olej do smazenia
sol , pieprz
Marynata
3 lyzki miodu
2 lyzki octu winnego
3 lyzki sosu sojowego
3 lyzki wodki( ja dalam Gin)
1 lyzeczka musztardy
3 zabki czosnku (przecisnac przez praske)
1 lyzka maki ziemniaczanej
kilka kropli sosu tabasco
Wszystkie skladniki marynaty dobrze wymieszac dodajac pikantnosci sosem tabasco.
W garnku zagotowac wode umyte wczesniej zeberka wrzucamy do wody i gotujemy okolo pol godziny.
Zeberka wyjmujemy i splukujemy zimna woda. Posypujemy sola i pieprzem.polewamy marynata i odstawiamy na pol godziny . Po tym czasie obsmazamy z kazdej strony i ukladamy w naczyniu zaroodpornym,
Nagrzewamy piekarnik do 185 stopni, wkladamy naczynie z zeberkami, co jakis czas smarujemy marynata,
Pieczemy do czasu gdy mieso bedzie miekkie i bedze odchodzilo od kosci.
Zycze smacznego:)
Przepis jest mi znany,smak fantastyczny.
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie,i założę się ze smakują tak samo. Ja i mój mąż także uwielbiamy żeberka i wszystko to co niezdrowe, ale, raz się żyje, nie będę sobie wszystkiego odmawiać. Zresztą "raz ,nie zawsze" Ja robię dość często takie" niedobre "jedzonko. Jeśli ma pani ochotę zerknąć na mój przepis ,zapraszam. W tym przepisie jest trochę mniej " Komplikacji" A piekę je na rożnie. Kiedy żeberka są otulone sosem nie wyglądają zbyt zachęcająco,ale proszę się ty nie zrażać, po upieczeniu są boskie.
OdpowiedzUsuńhttp://kocioligarnek.blogspot.com/2012/07/zeberka-z-miodem-z-rozna.html