wtorek, 4 lutego 2014

ZEBERKA W MIODZIE

Zeberka w miodzie, cos zamiast tradycyjnych zeberek.Podane z bagietka i salata, lub jak kto woli z ziemniakami purre i zasmazana kapusta.

Skladniki

ok 1 kg zeberek

olej do smazenia

sol , pieprz


Marynata

3 lyzki miodu

2 lyzki octu winnego

3 lyzki sosu sojowego

3 lyzki wodki( ja dalam Gin)

1 lyzeczka musztardy

3 zabki czosnku (przecisnac przez praske)

1 lyzka maki ziemniaczanej

kilka  kropli sosu tabasco

Wszystkie skladniki  marynaty dobrze wymieszac dodajac pikantnosci sosem tabasco.

W garnku zagotowac wode umyte wczesniej zeberka wrzucamy do wody i gotujemy okolo pol godziny.
Zeberka wyjmujemy i splukujemy zimna woda. Posypujemy sola i pieprzem.polewamy marynata i odstawiamy na pol godziny . Po tym czasie obsmazamy z kazdej strony i ukladamy w naczyniu zaroodpornym,

Nagrzewamy piekarnik do 185 stopni, wkladamy naczynie z zeberkami, co jakis czas smarujemy marynata,


Pieczemy do czasu gdy mieso bedzie miekkie i bedze odchodzilo od kosci.



Zycze smacznego:)

2 komentarze:

  1. Przepis jest mi znany,smak fantastyczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fantastycznie,i założę się ze smakują tak samo. Ja i mój mąż także uwielbiamy żeberka i wszystko to co niezdrowe, ale, raz się żyje, nie będę sobie wszystkiego odmawiać. Zresztą "raz ,nie zawsze" Ja robię dość często takie" niedobre "jedzonko. Jeśli ma pani ochotę zerknąć na mój przepis ,zapraszam. W tym przepisie jest trochę mniej " Komplikacji" A piekę je na rożnie. Kiedy żeberka są otulone sosem nie wyglądają zbyt zachęcająco,ale proszę się ty nie zrażać, po upieczeniu są boskie.
    http://kocioligarnek.blogspot.com/2012/07/zeberka-z-miodem-z-rozna.html

    OdpowiedzUsuń