Skladniki
400 g maki
40 g sw drozdzy
8 lyzek oliwy
1 szklanka mleka
1/2 lyzeczki soli
2/3 szklanki wody
Farsz cebulowy
1 kg cebuli
majeranek
galaka muszkatulowa
sol, pieprz
Cebule pokroic na grubsza kostke, zeszklic na oliwe, przyprawiajac sola, pieprzem, majerankiem i galka muszkatulowa.
Make przesiac do miski dodac sol, olej , pokruszyc drozdze, mleko podgrzac dodac do mleka wode, i ta mieszanke wlewac do maki i wyraciac ciasto, Wyrabiamy az ciasto bedzie odstawalo od reki,Odstawiamy do wyrosniecia na pol godziny.
Po wyrosnieciu ciasto dzielimy na 10 plackow, rozplaszczamy i odstawiamy do wyrosniecia, na nastepne pol godziny. Po tym czasie miseczka wielkosci placka robilam wglebienia na farsz. placki smarujemy rozmaconym jajkiem na srodek nalewamy lyzeczke oliwy i nakladamy farsz z cebuli, posypujemy makiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i pieczemy okolo 20 minut.
Podajemy z grzanym piwem... ja tylko z barszczykiem... niestety:))
Smacznego...
Też bym zjadł i też z barszczem.Extra pysznie Ci wyszły.
OdpowiedzUsuń