czwartek, 6 lutego 2014

CEBULARZE

Wywodza sie z kuchni zydowskiej , ale podbily cala Polske.Mozna je kupic w  prawie kazdej  piekarni , jednak nie sa tak dobre jak te oryginalne lubelskie.W przepisie  nie bylo doprawionej cebuli, jednak ja doprawilam, i uwazam ze nawet troche za malo.Wiec nalezy  doprawiac wedlug swojego smaku.

Skladniki

400 g maki

40 g sw drozdzy

8 lyzek oliwy

1 szklanka mleka

1/2 lyzeczki soli

2/3 szklanki wody

Farsz cebulowy

1 kg cebuli

 majeranek

galaka muszkatulowa

 sol, pieprz

Cebule pokroic na grubsza kostke, zeszklic na oliwe, przyprawiajac sola, pieprzem, majerankiem i galka muszkatulowa.
Make przesiac do miski   dodac sol, olej , pokruszyc drozdze, mleko podgrzac dodac do mleka wode, i ta mieszanke wlewac do maki i wyraciac ciasto, Wyrabiamy az ciasto bedzie odstawalo od reki,Odstawiamy do wyrosniecia na pol godziny.


Po wyrosnieciu ciasto dzielimy na 10 plackow, rozplaszczamy  i odstawiamy do wyrosniecia, na nastepne pol godziny. Po tym czasie   miseczka wielkosci placka robilam wglebienia na farsz. placki smarujemy rozmaconym jajkiem na srodek nalewamy lyzeczke oliwy i nakladamy farsz z cebuli, posypujemy makiem.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i pieczemy okolo 20 minut.



Podajemy z grzanym piwem... ja  tylko z barszczykiem... niestety:))

Smacznego...

1 komentarz:

  1. Też bym zjadł i też z barszczem.Extra pysznie Ci wyszły.

    OdpowiedzUsuń