Namietnie ogladam wszelkie programy kulinarne. Magda Gessler jest moja idolka:) W jednym z programow ,,Kuchennych Rewolucji,, ktore odbywaly sie w Poznaniu podano na kolacje mocarelle na konfiturze z pomidorow z bazyliowym pesto.Jestem ciekawa polaczenia tych smakow. Dzis czas na konfiture.:)
Skladniki
pol kg pmidorow
300 g cukru ( ja dalam okolo 150 i mysle ze to wystarczajaca slodycz)
1 papryczka chili
2 cm korzenia imbiru
4 zabki czosnku
50 ml czerwonego octu winnego.
Pomidory sparzyc i obrac ze skorki, usuwajac nasiona. Pokroic w kostke, czosnek przecisnac przez praske, imbir zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Z papryczki usunac nasiona i pokroic w drobna kostke.
Dodac cukier i ocet winny .Gotujemy okolo 30 minut co jakis czas mieszajac. Jesli ktos lubi mniej pikantne przetwory moze dac mniej papryczki.
Swietna jako dodatek do mies , zdrowsza alternatywa ketchupu... Polecam...
Ciekawy przepis.Co to jest mocarelle? Chodzi o mozzarelle na tej konfiturze.Też myślę że 30 dag cukru to za dużo.
OdpowiedzUsuń