czwartek, 6 lutego 2014

KONFITURA Z POMIDOROW

Namietnie ogladam wszelkie programy kulinarne. Magda Gessler jest moja idolka:) W jednym  z programow ,,Kuchennych Rewolucji,, ktore odbywaly sie w Poznaniu podano na kolacje mocarelle na konfiturze z pomidorow z bazyliowym pesto.Jestem ciekawa polaczenia tych smakow. Dzis czas na konfiture.:)

Skladniki

pol kg pmidorow

300 g cukru ( ja dalam okolo 150 i mysle ze to wystarczajaca slodycz)

1 papryczka chili

2 cm korzenia imbiru

4 zabki czosnku

50 ml czerwonego octu winnego.


Pomidory sparzyc i obrac  ze skorki, usuwajac nasiona. Pokroic w kostke, czosnek przecisnac przez praske, imbir zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Z papryczki usunac nasiona i pokroic w drobna kostke.


Dodac cukier i ocet winny .Gotujemy okolo 30 minut co jakis czas mieszajac. Jesli ktos lubi mniej pikantne przetwory moze dac mniej papryczki.


Swietna  jako dodatek do mies , zdrowsza alternatywa ketchupu... Polecam...

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis.Co to jest mocarelle? Chodzi o mozzarelle na tej konfiturze.Też myślę że 30 dag cukru to za dużo.

    OdpowiedzUsuń