1 dojrzale mango
1 laska wanilii
200 ml bialego wina
75 g cukru
2 gozdziki
1 lyzka maki ziemniaczanej
1 blat ciasta filo 30x50
4 foremki do sufletow
Mango obieramy i kroimy na czastki ,Obgotowujemy w bialym winie z dodatkiem 50 g cukru wanilii i gozdzikow okolo 2 minut wyjmujemy i osuszamy na papierowym reczniku. Wino zostawiamy.
Na patelni karmelizujemy 25 g cukru , gdy karmel bedzie jasno brazowy wkladamy owoce mango i dodajemy 2 lyzki soku z cytryny. podgrzewamy okolo 10 minut w karmelu.
Foremki smarujemy maslem i wykladamy kwadraty ciasta filo,Ja zrobilam 2 wieksze porcje ciasto pokroilam na kwadraty okolo 12 cm po 3 sztuki na kazda porcje,warstwy ciasta smarujemy roztopionym maslem i ukladamy w foremkach
W 3 lyzkach wody rozrabiamy skrobie , podgrzewamy wino z wanilia i gozdzikami ktore wyjmujemy do goracaego wina dodajemy make ziemniaczana i wlewamy do wylozonych ciastem foremek. na to ukladamy skarmelizowane czastki mango..i zapiekamy w piekarniku okolo 20 minut w 180 stopniach tak by cviasto sie ladnie zrumienilo. Studzimy ...najlepiej zrobic je kilka godzin wczesniej przed podaniem -
Po wystudzeniu i upieczeniu podajemy z galka lodow waniliowych ..przybieramy listkiem miety i wanilia ktora uzylismy do wina.
smacznego....
Winny, nie winny ale pyszny deser.Ślicznie wykonany.
OdpowiedzUsuń