poniedziałek, 6 stycznia 2014

ROLADA Z CZEKOLADOWYM WZORKIEM


SKŁADNIKI: 
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
WYKONANIE:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, na końcu wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, w osobnej miseczce rozrobić kakao z trzema łyżkami wody. Do mieszanki kakao z wodą dodać trzy łyżki gotowego ciasta i nałożyć do szprycki. Na papierze do pieczenia wykonać wzorki (według uznania) i włożyć je do piekarnika na dwie minuty, by ciasto się ścięło (można też blaszkę z wzorkami włożyć do zamrażalki i zamrozić, wtedy będziemy mieli pewność, że nie rozpłyną się one po nałożeniu jasnego ciasta). Wyjąć blaszkę ze wzorkami, wylać białe ciasto i pieczemy do zrumienienia, ale nie do wysuszenia, ciasto musi być wilgotne, by dało się je zwinąć. Po upieczeniu szybciutko wykładamy na lnianą ściereczkę i bardzo delikatnie zdejmujemy papier. Od razu za pomocą ściereczki rolujemy ciasto, aby zachowało kształt rolady. Ważne jest, aby wzór był na wierzchu ;) Kiedy ciasto wystygnie, niestety już nam się to nie uda, raczej połamie się. Po wystygnięciu nadziewamy ją wedle uznania. Ja użyłam 300ml śmietany kremówki i 2 banany . Do śmietany dodałam cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru pudru i rozpuszczoną 1 łyżeczkę żelatyny.



PODCZAS PIECZENIA:


GOTOWA ROLADA:




2 komentarze: