- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, na końcu wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, w osobnej miseczce rozrobić kakao z trzema łyżkami wody. Do mieszanki kakao z wodą dodać trzy łyżki gotowego ciasta i nałożyć do szprycki. Na papierze do pieczenia wykonać wzorki (według uznania) i włożyć je do piekarnika na dwie minuty, by ciasto się ścięło (można też blaszkę z wzorkami włożyć do zamrażalki i zamrozić, wtedy będziemy mieli pewność, że nie rozpłyną się one po nałożeniu jasnego ciasta). Wyjąć blaszkę ze wzorkami, wylać białe ciasto i pieczemy do zrumienienia, ale nie do wysuszenia, ciasto musi być wilgotne, by dało się je zwinąć. Po upieczeniu szybciutko wykładamy na lnianą ściereczkę i bardzo delikatnie zdejmujemy papier. Od razu za pomocą ściereczki rolujemy ciasto, aby zachowało kształt rolady. Ważne jest, aby wzór był na wierzchu ;) Kiedy ciasto wystygnie, niestety już nam się to nie uda, raczej połamie się. Po wystygnięciu nadziewamy ją wedle uznania. Ja użyłam 300ml śmietany kremówki i 2 banany . Do śmietany dodałam cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru pudru i rozpuszczoną 1 łyżeczkę żelatyny.
PODCZAS PIECZENIA:
Wzor na roladzie wyglada niesamowicie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, wyszło piękne :)
OdpowiedzUsuń