Skladniki
1 cebula
1 papraczka chili
3 cm korzen imbiru
20 krewetek
pol litra bulionu
1 puszka mleka kokosowego
pol limonki
4 lyzki soku z cytryny
2 lyzki oleju sezamowego
10 grzybow mun
pol lyzeczki wegety
2 lyzki jasnego sosu sojowego( ja dalam ciemny)
1/2 opakowania makaronu ryzowego
Grzyby zalewamy wrzatkiem, tak samo makaron .Sparzamy krewetki i obieramy zpancerzykow , usuwamy czarna nitke. skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.Grzyby po namoczeniu kroimy w cienkie paski, i gotujemy 10 minuz z wegeta.Imbir scieramy na drobnej tarce , cebule i chili kroimy w drobna kostke, wszystko szklimy na oleju.Dodajemy bulion i mleko kokosowe gotujemy 5 minut,Dokladamy do garnka grzyby i gotujemy nastepne 5 minut.Limonke sparzamy wyciskamy sok z jej polowy i wlewamy do zupy razem ze skorka. Gotujemy nastepne 5 minut.Po tym czasie dokladamy krewetki i makaron , doprawiamy sosem sojowym, wyjmujemy skorke z limonki.
Zycze smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz