poniedziałek, 10 marca 2014

WINNY DESER Z MANGO

Skladniki

1 dojrzale mango

1 laska wanilii

 200 ml bialego wina

75 g cukru

2 gozdziki

1 lyzka maki ziemniaczanej

1 blat ciasta filo 30x50

4 foremki do sufletow

Mango obieramy i kroimy na czastki ,Obgotowujemy w bialym winie z dodatkiem 50 g cukru  wanilii i gozdzikow okolo 2 minut wyjmujemy i osuszamy na papierowym reczniku. Wino zostawiamy.
Na patelni karmelizujemy 25 g cukru , gdy karmel bedzie jasno brazowy wkladamy owoce mango i dodajemy 2 lyzki soku z cytryny. podgrzewamy okolo 10 minut w karmelu.

Foremki smarujemy maslem i wykladamy kwadraty ciasta filo,Ja zrobilam 2 wieksze porcje ciasto pokroilam na kwadraty okolo 12 cm po 3 sztuki na kazda porcje,warstwy ciasta smarujemy roztopionym maslem  i ukladamy w foremkach


 W 3 lyzkach wody rozrabiamy skrobie , podgrzewamy wino z wanilia i gozdzikami ktore wyjmujemy do goracaego wina dodajemy make ziemniaczana i wlewamy do wylozonych ciastem foremek. na to ukladamy skarmelizowane czastki mango..i zapiekamy w piekarniku okolo 20 minut w 180 stopniach tak by cviasto sie ladnie zrumienilo. Studzimy ...najlepiej zrobic je kilka godzin wczesniej przed podaniem -



Po wystudzeniu i upieczeniu podajemy z  galka lodow waniliowych ..przybieramy listkiem miety i wanilia ktora uzylismy do wina.


smacznego....

1 komentarz: