wtorek, 4 marca 2014

TAJSKA ZUPA KREWETKOWA

Lekka i smaczna i orzezwiajaca zupa.Podaje proporcje na 3 do 4 osob .

Skladniki

1 cebula

1 papraczka chili

3 cm korzen imbiru

20 krewetek

pol litra bulionu

1 puszka mleka kokosowego

pol limonki

4 lyzki soku z cytryny

2 lyzki oleju sezamowego

10 grzybow mun

pol lyzeczki wegety

2 lyzki jasnego sosu sojowego( ja dalam  ciemny)

1/2 opakowania makaronu ryzowego


Grzyby zalewamy wrzatkiem, tak samo makaron .Sparzamy krewetki i obieramy zpancerzykow , usuwamy czarna nitke. skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.Grzyby po namoczeniu  kroimy w cienkie paski, i gotujemy 10 minuz z wegeta.Imbir  scieramy na drobnej tarce , cebule i chili kroimy w drobna kostke, wszystko szklimy na oleju.Dodajemy bulion i mleko kokosowe gotujemy 5 minut,Dokladamy do garnka grzyby i gotujemy nastepne 5 minut.Limonke sparzamy wyciskamy sok z jej polowy i wlewamy do zupy  razem ze skorka. Gotujemy nastepne 5 minut.Po tym czasie dokladamy krewetki i makaron , doprawiamy sosem sojowym, wyjmujemy skorke z limonki.


Zycze smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz