Skladniki
1 i 1/4 szklanki maki
1/2 kostki masla
2 lyzki cukru pudru
2 zoltka
szczypta soli
6 jablek
6 lyzek cukru
1 lyzeczka cynamonu
Maslo posiekac z maka dodac zoltka cukier puder i sol zagniesc szybko i schlodzic w lodowce przez pol godziny( ja wlozylam do zamrazalnika na polowe tego czasu. Jablka pokroic na czastki posypac cukrem i cynamonem.
Tortownica wielkosci 22 cm. Ciasto rozwalkowac na placek o srednicy 30 cm. Dno tortownicy wylozyc papierem do pieczenia,boki wysmarowac maslem .Jablka wylozyc , a boki ciasta zagiac do srodka.
Jablka polac 1 lyzka roztopionego masla. Pieczemy okolo 45 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu smarujemy jablka 1 lyzka podgrzanego dzemu morelowego. Odstawiamy do wystudzenia.
Polecam ..smacznego...:))
Wcale sie nie dziwię Twojemu mężowi,ja też uwielbiam jabłeczniki.Wygląda i z przepisu wychodzi mi że był pyszny.
OdpowiedzUsuńNo wlasnie byl... wtrzasnelam reszta z poranna kawa:))
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńsmaczne bylo ale się skonczylo!!!
OdpowiedzUsuńsmaczne było ale... się skończyło....muszę zrobić jeszcze raz!
OdpowiedzUsuń