poniedziałek, 6 stycznia 2014

ZUPA CZOSNKOWA

Prawde mowiac , nie przepadam za daniami, ktore maja w swoim skladzie kielbase, ale ta zupa wyjatkowo mi smakuje.Przypomina fajny czas i fajnych ludzi.Jesli ktos uwielbia czosnek , ta zupe goraco polecam.



SKŁADNIKI:
  • 1kg ziemniaków (pokroić w kostkę)
  • 2 kiełbasy (obwędzanej) pokroić w krazki
  • 3 marchewki (pokroić w słupki)
  • 2 puszki kukurydzy
  • 5 główek czosnku
  • 3dag suszonych grzybów (pokruszyć na małe kawałki)
  • 1 mała kwaśna śmietana
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 litry bulionu
  • sól, pieprz

WYKONANIE:
W bulionie gotujemy ziemniaki, marchewkę i grzyby. Gdy są prawie miękkie dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę i kukurydzę (jedną puszkę z zalewą). Przeciskamy czosnek przez praskę i gotujemy około 15 minut. Mleko mieszamy ze śmietaną i dodajemy jedną łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy trochę gorącej zupy do do śmietany i dolewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego! :-)


2 komentarze:

  1. Patrzę na zdjęcie i czuje jak smakowicie pachnie ;-)

    OdpowiedzUsuń