SKŁADNIKI:
- 1kg ziemniaków (pokroić w kostkę)
- 2 kiełbasy (obwędzanej) pokroić w krazki
- 3 marchewki (pokroić w słupki)
- 2 puszki kukurydzy
- 5 główek czosnku
- 3dag suszonych grzybów (pokruszyć na małe kawałki)
- 1 mała kwaśna śmietana
- 1/2 szklanki mleka
- 2 litry bulionu
- sól, pieprz
WYKONANIE:
W bulionie gotujemy ziemniaki, marchewkę i grzyby. Gdy są prawie miękkie dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę i kukurydzę (jedną puszkę z zalewą). Przeciskamy czosnek przez praskę i gotujemy około 15 minut. Mleko mieszamy ze śmietaną i dodajemy jedną łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy trochę gorącej zupy do do śmietany i dolewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego! :-)
Bardzo apetyczna zupa.
OdpowiedzUsuńPatrzę na zdjęcie i czuje jak smakowicie pachnie ;-)
OdpowiedzUsuń