czwartek, 30 stycznia 2014

MIODOWE BULECZKI (Honig-Dampfnudeln)

Nastepny ze szwajcarskich przepisow, ktory wyprobowalam.

Skladniki na ciasto

250 g maki

pol lyzeczki soli

2 lyzki miodu

50 g masla

20 g drozdzy

100 ml cieplego mleka

1 jajko

Z mleka i drozdzy zrobic zaczyn, maka polaczyc z sola, miod i maslo roztopic w garnuszku. Gdy zaczyn wyrosnie polaczyc wszystkie skladniki dodac jajko, Odstawic do wyrosniecia na 40 minut.
Gdy ciasto podwoi swoja obietosc, ciasto dzielimy na 10 jednakowych buleczek, ukladamy w foremce wysmarowanej maslem, i czakamy  30 minut by buleczki nam wyrosly.

Przed wlozeniem do piekarnika smarujemy buleczki mlekiem i posypujemy  platkami migdalowymi.Pieczemy w 200 stopniach przez okolo 45 minut.

Po upieczeniu podajemy z musem jablkowym , ja zrobilam mus z 3 jablek i 3 lyzek miodu, oraz 2 lyzek soku z cytryny.


...tak na slodka   kolacje... smacznego:))


1 komentarz: