środa, 29 stycznia 2014

MIGDALOWE DACHOWKI (mendel-tuiles)

Przepis szwajcarski.... ciasteczka smaczne i latwe w wykonaniu. Bardzo zasmakowaly mojemu mezowi, musze je przed nim chowac, by zostalo cos dla mnie.

Skladniki na ciasto

2 lyzki maki

200 g cukru pudru

250 g platkow migdalowych

1 op cukru waniliowego

4 bialka

50 g stopionego masla


Mieszamy suche skladniki, w drugiej miseczce ubijamy lekko bialka i dodajemy do bialek roztopione maslo.Wlewamy plynne skladniki do sypkich produktow i delikatnie mieszamy.


Jedna plaska lyzke ciasta cienko rozsmarowac na papierze do pieczenia w ksztalcie przyblizonym  do prostokata.
Pieczemy okolo 10 do 15 minut w 175 stopniach, Ja pieklam w 185.


Gotowe ciasteczka zdejmowac lopatka z papieru i ukladac na rolce ,walku do ciasta,  by przyjely ksztalt polokragly.


....:))

1 komentarz:

  1. Wyglądają cudownie i tak muszą smakować! Migdałowe chipsy nazwałabym to, i wygląda troche jak cieniutkie sezamki, tylko z migdałami. Cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń