środa, 15 stycznia 2014

GULASZ BERNENSKI

Od 2 lat mieszkam w Szwajcarii , Kuchnia szwajcarka rozni sie od kuchni polskiej,dlatego chcialabym zapoznac Was ze smakami tego malego i pieknego kraju.


SKLADNIKI

600 g miesa wolowego gulaszowego

100 g Pancetty ( ja dalam boczek)

1 duza cebula  (w gruba kostke)

2-3 marchewki (w talarki)

pol sredniego selera  ( w kostke)

1 por ( w talarki)

1 lyzka koncentratu pomidorowego

1 lyzka maki pszennej

500 ml bulionu wolowego

peczek natki pietruszki

1 lyzka smalcu

4-5 ziemniakow (kostka wielkosci kawalkow miesa)

sol , pieprz swiezo mielony

Wolowine i boczek pokroic w gruba kostke, opruszyc swiezo mielonym pieprzem i sola.Obsmazyc mieso z kazdej strony, dodac boczek, cebule, marchew, seler i smazyc kilka minut.Naszepnie dodac koncentrat pomidorowy  i wlac chlodny bulion wymieszany z maka.Gdy sie zagotuje doprawic sola i pieprzem .Dalej gotujemy okolo 1,5 godziny na wolnym ogniu, W miedzyczasie obieramy ziemniaki dodajemy je,gdy mieso jest prawie gotowe i gotujemy do miekkosci ziemniakow,

Uzupelniamy wyparowany plyn bulionem.



Przed podaniem posypujemy  natka pietruszki.
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Zjadlabym ! Na pewno kiedys zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłbym talerz.Dla mnie jest to raczej zupa gulaszowa.Zastanawia mnie to wymieszanie bulionu z mąką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Make wymieszalam z chlodnym bulionem, z tego co wiem mozna tez po dodaniu koncentratu posypac mieso maka i zalac bulionem.. obawiam sie jednak ze moga powstac grudki...wolalam zastosowac pewniejszy sposob:)Pozdrawiam

      Usuń