wtorek, 21 października 2014

PIERNICZKI SOWY

Przepis ten , jest z mojego ulubionego bloga,, cukiernicze kreacje charlotte,,moze nie wyszly takie ladne  jak na jej blogu, ale sa pyszne od poczatku do konca:) Mieciutkie , nie trzeba czekac, az zmiekna.

Skladniki

135 g margaryny

80 g cukru

90 g miodu (3 lyzki)

4 lyzki konfitury pomaranczowej

1 jajko

385 g maki pszennej

1 lyzeczka sody

szczypta soli

1 lyzeczka otartej skorki z pomaranczy

1,5 lyzeczki mielonego imbiru

3/4 lyzeczki mielonego kardamonu

1/4 lyzeczki mielonego pieprzu

1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow

1/2 lyzeczki mielonego cynamonu

1/2 lyzeczki kakao


W malym garnku pogdzewamy konfiture , cukier , tluszcz, przyprawy , miod, po rozpuszczeniu tluszczu odstawiamy do przestygniecia. Make przesiewamy razem z soda .Do miski wsypujemy polowe maki i dodajemy przestudzona  mase, dodajemy jajko,Mieszamy i dosypujemy  reszte maki kiedy skladniki sie polacza.Ciasto jest lepiace( nie dosypywac maki).Zawijamy w folie i schladzamy w lodowce , powinno to trwac cala noc, ( ja nie moglam doczekac sie  tych slodkosci wiec odczekalam tylko godzine)
Ciasto  na drugie dzien dzielimy na 4 czesci, kazda walkujemy na grubosc do2 do 3 mm,


Sposob wykonania, na blogu ,,cukiernicze kreacje charlotte,,


Pieczemy 10 do 12 minut w 180 stopniach.

:)

sobota, 18 października 2014

WATROBKA WOLOWA


Skladniki

500 g watrobki wolowej

3 lyzki oleju

2 lyzki smietany

2 duze cebule

okolo 2 szklanek maslanki lub mleka

sol , pieprz

Watrobke namoczyc przez godzine w maslance lub w mleku, jesli w mleku dodajemu do niego kilka kropli soku z cytryny.


Po godzinie odsaczamy watrobke osuszamy recznikiem papierowym i kroimy w plastry.Cebule kroimy w piorka lub polkrazki,Watrobke obtoczyc w mace i ulozyc na patelni z  goracym olejem. Smazymy do zrumienienia.


Gdy watrobka jest rumiana dodajemy  maslo i smietane  na watrobke wykladamy cebule, dusimy do miekkosci cebuli co jakis czas mieszajac


Nie solimy i nie pieprzymy ..


Wyjmujemy  watrobke solimy ja i pieprzymy swiezo mielonym pieprzem  ,cebule doprawiamy.Podajemy z ziemniaczkami i surowka.


Smacznego

JABLECZNIK Z LUKREM

Wreszcie jablecznik , ktory przypomina  ciasto z cukierni , takie ktore pamietam z dawnych lat, a podobnym dawno  temu wypiekiem swojej mamy poczestowala mnie kolezanka.

Skladniki na ciasto

2 i 3/4 szklanki maki pszennej

1/3 szklanki cukru

2 jajka

2  kopiaste lyzeczki proszku do pieczenia

1 lyzeczka  cukru waniliowego

4 lyzki mleka

160 g miekkiej margaryny

Masa z jablek

2 kg jablek  typu Szara reneta

3/4 szklanki cukru

1 lyzeczka cynamonu

40 g masla

1 lyzka  maki ziemniaczanej

Lukier

2 szklanki cukru pudru

2 lyzki soku z cytryny

 goraca woda

Jablka pokroic na czastki dodac maslo, cukier, przyprawy i  smazyc  do czasu by jablka byly miekkie ale nie rozgotowane. Na koncu dodac make ziemniaczana zozrobiona w niewielkiej ilosci wody , wlac do jablek i gotowac jeszcze minute.Odstawic do wysygniecia.Ja dodalam dodatkowo do jablek rodzynek.



Ciasto zarobic robotem, wylozyc na opruszona maka stolnice i podzielic na dwie czesci,                          (ciasto jest dosc luzne, wiec nie podsypywac maka )


Jedna czesc ciasta rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami folii na wielkosc blaszki , nakluc widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach.


Na podpieczone ciasto wylozyc jablka  , rozwalkowac druga czesc ciasta miedzy foliami i wylozyc na  wierzch. Pieczemy 30 do 40 minut w 180 stopniach

Po upieczeniu  i  lekkim wystudzeniu ciasta polac lukrem.


Smacznego...

niedziela, 12 października 2014

JAMAJSKI SERNIK RYZOWY

Sernik ryzowy.. myslalam ze smakiem bedzie przypominalo deserki z ryzu , ktore mozna kupic w sklepach. jestem  jednak milo rozczarowana i z czystym sumieniem moge  polecic to ciasto.

Skladniki

750 g twarogu  sernikowego

100 g ryzu (0,5 szklanki)

500 ml mleka

3 jajka

1 szklanka cukru

3 lyzki, malibu, rumu lub amaretto

3/4 szklanki smietanki 18 %

40 g masla

1 lyzka maki ziemniaczanej

 50 g wiorkow kokosowych

Ryz ugotowac na mleku , najlepiej dzien wczesniej, Maslo zmiksowac z cukrem i jajkami dodac ser, ryz , wiorki kokosowe , alkohol,  make ziemniaczana i na koncu smietanke,



 Gdy skladniki dobrze sie polacza mase przelac do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia  ( srednica 22 cm)


Sernik pieczemy 70 minut w 175 stopniach, Upieczone ciasto zostawiamy w wylaczonam piekarniku jeszcze na godzine ,nastepnie wyjac i odstawic do calkowitego wystygniecia.Sernik ozdobic kawalkami kokosa, mozna polac lukrem ze smietanki i cukru pudru.


Zycze udanych wypiekow i smacznego.


środa, 1 października 2014

FASZEROWYNY BAKLAZAN

Skladniki

400 g miesa mielonego

1 czerwona papryka

1 duza cebula

2 zabki czosnku

pol peczka natki pietruszki

4 pomidory bez skorki

 2 lyzki koncentratu pomidorowego

1 mocarella

sol, pieprz, mielona kolendra, oregano, slodka i ostra papryka


Baklazany przekroic  na polowki posmarowac oliwa i  podpiec w piekarniku przez 15 min w 190 stopniach, po tym czasie  wydrazyc miazsz i drobno pokroic , zostawiajac pol centymetrowy zapas.Cebule podsmazamy  na oliwie , gdy sie lekko zeszkli dodajemy  pokrojona w drobna kostke papryke dodajemy mieso i podsmazamy razem,W miedzyczasie  pomidory zalewamy wrzatkiem obieramy ze skorki i dodajemy do miesa oraz drobno posiekany  czosnek.  Przyprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony miazsz baklazana i nadal podsmazamy do odparowania sokow. Na koncu dodajemy posiekana natke pietruszki , napelniamy polowki baklazana.


Ukladamy plastry mocarelli i kawalki papryki  lub polowki pomidorkow koktajlowych.


Zapiekamy  20 minut w 190 stopniach.


SMACZNEGO...