niedziela, 20 lipca 2014

GRUSZKI W ZALEWIE OCTOWEJ Z CHABRAMI

Moj wujek pisal ze pamieta smak wina z charbrow... nie ma tylu charbrow by zrobic wino , ale mam  ich tyle by zrobic gruszki z chabrami.Przepis znaleziony w internecie.

Skladniki

3 gruszki

1/4 szklanki octu jablkowego 6 %

1 1/2  szklanki wody

8 lyzeczek cukru

1 lyzka soku z cytryny

szzypta  startej skorki z cytryny

20 platkow chabrow, ja dalam wiecej

3 gozdziki



Gruszki obralam ze skorki, (w przepisie byly ze skorka:) wlalam wode do garnka , sok z cytryny i z gruszkami  zagotowalam ,Gotowac okolo 3 minut. Wyjmujemy gruszki przekladamy do sloika dodajemy platki chabrow i skorke z cytryny,


Do wody dodajemy cukier gozdziki i ocet  wszystko razem zagotowac, zalewamy gruszki,Pasteryzujemy 45 minut.


Tak wygladaja po pasteryzacji.

środa, 16 lipca 2014

BABECZKI Z BUDYNIEM I CZERESNIA

Przepis znalazlam w internecie, zmienilam tylko wisnie  na czeresnie.

Skladniki

200 g margaryny

350 g maki

100 g szkl cukru pudru

2 zoltka

1 lyzka kwasnej smietany

1 plaska lyzeczka proszku

Zagniesc ciasto i wlozyc do lodowki na pol godziny.

Dodatkowo

czeresnie

750 ml mleka

2 budynie waniliowe



W miedzyczasie gotujemy 2 budynie w 750 ml mleka z 5 lyzkami cukru.
Ciasto walkujemy na grubosc pol centymetra, wykrawamy krazki i wyklejamy foremki, nakluwamy widelcem  , nakladamy po lyzce budyniu i wkladamy wisnie albo czeresnie z ogonkiem,Wykrawamy krazek wielkosci foremki robimy na srodku dziurke i przekladamy ogonek czeresni.


Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

SMACZNEGO

niedziela, 13 lipca 2014

MIELONE W ROZKACH WAFLOWYCH

Swietne na cieplo i na zimno. Latwe w wykonaniu, urozmaica tradycyjne mielone. Do urozmaicenia smaku podalam je z sosem czosnkowym.

Skladniki

0,5 kg miesa mielonego
1 marchewka
1 cebula
1 lyzka masla
1 jajko
pol bulki
10 rozkow waflowych
sol, pieprz, vegeta

Cebule pokroic w kostke , marchewke zetrzec na grubych oczkach, razem podsmyzyc na masle dodac do mielonego,dodac bulke , jajko doprawic do smaku mozna dodac zielenine jesli ktos lubi.


Panierka
bulka tarta
1 lyzka maki
2 jajka



Jajka mieszamy z maka , ja dodalam troszke mleka, Obtaczamy  rozki w jajku a nastepnie w bulce tartej, smazymy naoleju z kazdej strony na srednim ogniu by sie przepiekly,




Podalam z sosem czosnkowym,,, jednak to juz sprawa indywidualna.


Smacznego...:))

sobota, 5 lipca 2014

KREMOWKA KARDYNALSKA

Ostatnio zrobilam to ciasto rok temu... nie  wyszlo tak by mnie zadowolic bo w trakcie  padl robot kuchenny.

Skladniki na biszkopt

4 zoltka
2 cale jajka
70 g cukru
1 cukier waniliowy
80 g maki
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia

Skladniki na mase bezowa

4 bialka
80 g cukru
 szczypta soli
1 lyzeczka maki ziemniaczanej

dodatkowo

600 ml smietany kremowki
3 op smietanfixu
1 cukier waniliowy
2 lyzki cukru pudru


Jajka ubic z cukrami , na koncu dodac make wymieszana z proszkiem
Bialka ubic z sola na szywno dodac cukier na koncu make ziemniaczana

wklad z piekarnika wylozyc papierem podzielic na  6 rownych pasow i wylozyc masy ,Ja najpierw wykladam mase bezowa,


Pieczymy okolo 20 minut w 170 stopniach.


Ciasto podzielic na dwie czesci jdana czesc sklada sie z dwoch pasow biszkoptu po srodku z beza, a druga odwrotnie. Czesc z dwoma biszkoptami ukladamy na  talerzu i smarujemy cienka warstwa drzemu albo konfitury.

Wykladamy polowe bitej smietany na to owoce i przykrywamy druga warstwa ciasta. Dekorujemy owocami i listkami miety.

:)


Slodkiej niedzieli.