W sumie przepis byl na sernik z jagodami, niestety jagod tu nie ma, mieszkam tu od dwoch lat i nie udalo mi sie spotkach. Do zabarwienia sera uzylam jezyn, do ozdoby borowek.Tortownica 25 do 27 cm
Skladniki na spod ciasta
2,5 szklanki maki
1 szkl cukru
3/4 kostki margaryny
3 zoltka
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki kakao
Zagniesc ciasto jesli by bylo za sypkie dodac jedno cale jajko.Wylepic dno i boki tortownicy na calej jej wysokosci.
Masa serowa
500 g twarogu
250 g serka mascarpone
200 g cukru
3 zoltka ( bialka osobno)
30 g margaryny
1 budyn malinowy
dodatkowo 150 g jagod lub jezyn
Zoltka utrzec na kogel mogel z cukrem, dodac margaryne serek mascarpone i po lyzce twarogu miksujemy do polaczenia skladnikow, nastepnie wsypujemy budyn i zmiksowane jagody. Ubijamy bialka na sztywno i delikatnie laczymy z twarogiem.Wylewamy na tortownice wylozona ciastem i pieczemy godzine w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy.
Masa na wierzch sernika
200 ml smietany kremowki
pol kubeczka jogurtu naturalnego
3 lyzki cukru pudru
1 lyzka zelatyny
Zelatyne namoczyc, Smietane ubic na sztywno z cukrem, dodac jogurt, na koniec wlewamy rozpuszczona zelatyne, wylewamy mase na wystudzony sernik , dekorujemy .Odstawiamy do lodowki na 2 godziny.
Zycze udanych wypiekow.
Smacznego...
sobota, 28 czerwca 2014
niedziela, 22 czerwca 2014
TORT PLASTER MIODU
Ten tort robilam rok temu, mialam jednak zachowane zdjecia wiec pomyslalam ze warto pochwalic sie dzielem,Ciasto jest pracochlonne, mysle jednak ze jest tego warte.
Skladniki na ciasto
0,5 szkl mleka
3 lyzki miodu
1 szkl cukru
4 kopiaste lyzki masla
2 lyzeczki sody
1 lyzka octu
5 lyzeczek kakao
1 jajko
ok 3 szklanek maki pszennej
Do garnka wkladamy mleko, miod ,cukier, maslo, kakao i gotujemy do rozpuszczenia skladnikow,w kubku mieszamy ocet z soda i dodajemy do goracej masy, dobrze mieszamy.Nastepnie dodajemy jajko i energicznie mieszamy by jajko nam sie nie scielo.Zdjac garnek z ognia odczekac okolo 5 minut, i zaczynamy dosypywac make. Ja pierwsza szklanke dodalam do garnka nastepne juz wyrabialam na stolnicy , bo bylo wygodniej.Wyrobione ciasto formujemy w rulon dzielimy na pol a nastepnie kazda polowke na 5 czesci.Z kazdej czesci walkujemy ciasto na wymiar dna od tortownicy 22cm mozna takze uzyc tortownicy 25 cm.Kazdy placek pieczemy 4 do 6 minut w 180 do 190 stopni,Przed pieczeniem ciasto nakluwamy widelcem.
Krem
4 kopiaste lyzki maki pszennej
3 lyzki maki ziemniaczanej
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
3 zoltka
1 laska wanilii
1 lyzeczka esen. waniliowej
2 kopiaste lyzki masla
1 szkl kremowki
W garnku podgrzewac mleko z laska wanilii pozbawiona ziarenek do czasu kiedy zrobi sie pianka i odstawic wyjac wanilie.Zoltka ubic z cukrem i ziarenkami wanilii dodac make i make ziemniaczana dobrze wymieszac razem by nie powstaly grudki.Do masy jajecznej dodac 1/3 szklanki mleka i dobrze wszystko wymieszac, Ponownie wlac 1/3 szklanki mleka i po wymieszaniu wlac wszystko do garnka z mlekiem i zagotowac caly czas mieszajac , az masa zgestnieje. Odstawic z ognia dodac maslo i esencje waniliowa wymieszac energicznie do polaczenia skladnikow.Przelozyc mase do miseczki i przykryc folia spozywcza odstawic do wystygniecia.
Smietane ubic na luzno dodawac partiami mase budyniowa,placki przekladac masa na kazdy placek 2,5 lyzki masy.Po przelozeniu calego ciasta przykryc ciasto folia i obciazyc by docisnac placki.
Krem do dekoracji
60 g masla
pol puszki masy krowkowej
1/4 szkl kwasnej smietany 18%
2-3 lyzek wody
3-4 listkow zelatyny
Zelatyne namoczyc w wodzie,mase krowkowa utrzec z maslem zelatyne rozpuscic w odrobinie goracej wody lub podgrzewajac , do rozpuszczonej zelatyny dodac 1 lyzke smietany o temperaturze pokojowej i dobrze wymieszac, dodac calosc do masy maslano krowkowej dodac reszte smietany dobrze zmiksowac wszystko razem. Gdy masa zacznie gestniec udekorowac tort, nastepnie z oblozyc folia bombelkowa , i odstawic do zastygniecia na kilka godzin .
Dzien wczesniej przygotowalam z masy marcepanowej pszczolki
Z folii bomgelkowej wycinamy kolo wielkosci dna tortownicy i paska folii dlugosci obejmy tortownicy.
Po zdjeciu folii udekorowac pszczolkami.
Polecam.
Skladniki na ciasto
0,5 szkl mleka
3 lyzki miodu
1 szkl cukru
4 kopiaste lyzki masla
2 lyzeczki sody
1 lyzka octu
5 lyzeczek kakao
1 jajko
ok 3 szklanek maki pszennej
Do garnka wkladamy mleko, miod ,cukier, maslo, kakao i gotujemy do rozpuszczenia skladnikow,w kubku mieszamy ocet z soda i dodajemy do goracej masy, dobrze mieszamy.Nastepnie dodajemy jajko i energicznie mieszamy by jajko nam sie nie scielo.Zdjac garnek z ognia odczekac okolo 5 minut, i zaczynamy dosypywac make. Ja pierwsza szklanke dodalam do garnka nastepne juz wyrabialam na stolnicy , bo bylo wygodniej.Wyrobione ciasto formujemy w rulon dzielimy na pol a nastepnie kazda polowke na 5 czesci.Z kazdej czesci walkujemy ciasto na wymiar dna od tortownicy 22cm mozna takze uzyc tortownicy 25 cm.Kazdy placek pieczemy 4 do 6 minut w 180 do 190 stopni,Przed pieczeniem ciasto nakluwamy widelcem.
Krem
4 kopiaste lyzki maki pszennej
3 lyzki maki ziemniaczanej
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
3 zoltka
1 laska wanilii
1 lyzeczka esen. waniliowej
2 kopiaste lyzki masla
1 szkl kremowki
W garnku podgrzewac mleko z laska wanilii pozbawiona ziarenek do czasu kiedy zrobi sie pianka i odstawic wyjac wanilie.Zoltka ubic z cukrem i ziarenkami wanilii dodac make i make ziemniaczana dobrze wymieszac razem by nie powstaly grudki.Do masy jajecznej dodac 1/3 szklanki mleka i dobrze wszystko wymieszac, Ponownie wlac 1/3 szklanki mleka i po wymieszaniu wlac wszystko do garnka z mlekiem i zagotowac caly czas mieszajac , az masa zgestnieje. Odstawic z ognia dodac maslo i esencje waniliowa wymieszac energicznie do polaczenia skladnikow.Przelozyc mase do miseczki i przykryc folia spozywcza odstawic do wystygniecia.
Smietane ubic na luzno dodawac partiami mase budyniowa,placki przekladac masa na kazdy placek 2,5 lyzki masy.Po przelozeniu calego ciasta przykryc ciasto folia i obciazyc by docisnac placki.
Krem do dekoracji
60 g masla
pol puszki masy krowkowej
1/4 szkl kwasnej smietany 18%
2-3 lyzek wody
3-4 listkow zelatyny
Zelatyne namoczyc w wodzie,mase krowkowa utrzec z maslem zelatyne rozpuscic w odrobinie goracej wody lub podgrzewajac , do rozpuszczonej zelatyny dodac 1 lyzke smietany o temperaturze pokojowej i dobrze wymieszac, dodac calosc do masy maslano krowkowej dodac reszte smietany dobrze zmiksowac wszystko razem. Gdy masa zacznie gestniec udekorowac tort, nastepnie z oblozyc folia bombelkowa , i odstawic do zastygniecia na kilka godzin .
Dzien wczesniej przygotowalam z masy marcepanowej pszczolki
Z folii bomgelkowej wycinamy kolo wielkosci dna tortownicy i paska folii dlugosci obejmy tortownicy.
Po zdjeciu folii udekorowac pszczolkami.
Polecam.
piątek, 20 czerwca 2014
CIASTO Z PIANKAMI MARSHALLOW I TRUSKAWKAMI
Skladniaki
200 g ciastek
50 g roztopionego masla
300 g pianek marshallow
1/2 szklanki mleka
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wody
1/2 kg truskawek
250 ml smietany kremowki
Ciastka rozkruszyc dodac roztopione maslo wymiaszac do polaczenia.Tortownice wylozyc folia spozywcza i na dno wykladamy mase z ciastek, schladzamy w lodowce,Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i dodajemy do nich zmiksowane truskawki okolo 300 g , 200 gr truskawek pokroic na kawalki i tez dodac do galaretki, odstawic do wystudzenia ,
W kapieli wodnej rozpuscic pianki dodac do nich mleko i caly czas mieszamy do calkowitego rozpuszczenia, Odstawic do wystudzenia. Gdy galaretka juz bedzie gestniala ubic smietane i wymieszac z masa piankowa. wylozyc na ciastka na przemian po lyzce masy , nastepnie widelcem zamieszac by ciasto sie lekko wymieszalo. Odstawiamy do lodowki do zgestnienia.
Zycze smacznego:))
Mniam:)
wtorek, 17 czerwca 2014
OMLETY BISZKOPTOWE
Dzisiejszy deser...
Skladniki na biszkopt
3 jajka
50 g cukru
40 g maki pszennej
40 g maki ziemniaczanej
1/2 lyzeczki proszku
szczypta soli
Bialka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i nadal miksujemy , nastepnie zoltka. Na koncu maki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Porcja ciasta wystarcza na 4 omlety o srednicy 15 cm.Okolo 3do 4 lyzek ciasta na omlet.
Pieczemy 10 minut w 160 stopniach.
Truskawkowa fruzelina
500 g truskawek
1/2 szkl cukru
3 lyzeczki zelatyny
2 lyzeczki maki ziemniaczanej rozmieszane w 2 lyzkach wody
Zagotowac truskawki z cukrem by puscily sok, ja dodalam 4 lyzki soku z granatu by wyostrzyc smak truskawek.nastepnie dodajemy namoczona zelatyne, gdy sie rozpusci dodac make ziemniaczana , Wystudzic.
Krem
250 g mascarpone
250 ml smietany kremowki
2 lyzki cukru
1 cukier waniliowy
Ubic smietane z cukrem, i cukrem waniliowym, dodac serek i dobrze wymieszac, Nalozyc do rekawa cukierniczego i wypelniac omleciki.
z fruzelina...
Ze swiezymi truskawami...
....smacznego...
Skladniki na biszkopt
3 jajka
50 g cukru
40 g maki pszennej
40 g maki ziemniaczanej
1/2 lyzeczki proszku
szczypta soli
Bialka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i nadal miksujemy , nastepnie zoltka. Na koncu maki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Porcja ciasta wystarcza na 4 omlety o srednicy 15 cm.Okolo 3do 4 lyzek ciasta na omlet.
Pieczemy 10 minut w 160 stopniach.
Truskawkowa fruzelina
500 g truskawek
1/2 szkl cukru
3 lyzeczki zelatyny
2 lyzeczki maki ziemniaczanej rozmieszane w 2 lyzkach wody
Zagotowac truskawki z cukrem by puscily sok, ja dodalam 4 lyzki soku z granatu by wyostrzyc smak truskawek.nastepnie dodajemy namoczona zelatyne, gdy sie rozpusci dodac make ziemniaczana , Wystudzic.
Krem
250 g mascarpone
250 ml smietany kremowki
2 lyzki cukru
1 cukier waniliowy
Ubic smietane z cukrem, i cukrem waniliowym, dodac serek i dobrze wymieszac, Nalozyc do rekawa cukierniczego i wypelniac omleciki.
z fruzelina...
Ze swiezymi truskawami...
....smacznego...
LENIWE KLUSECZKI
Skladniki
0,5 kg twarogu
3 jajka ( bialka osobno)
sol
1 szkl maki pszennej
2 lyzki masla
dodatkowo
maslo, bulka tarta lub kwasna smietana, oraz cukier.
Zagotowac wode z sola do gotowania kluseczek, Bialka ubijamy na sztywno, twarog mieszamy z sola maslem i zoltkami.Na stolnice wysypujemy pelna szklanke maki , do twarogu dodajemy ubite bialka i wykladamy mase na stolnice.Delikatnie wgniatamy make , jesli bedzie potrzeba mozna dodac troszeczke wiecej. poporcjowac i uformowac rulony ktore pokroic na ukos lekko splaszczyc gotowac na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu i wystudzeniu mozna je podsmazyc na masle i podac z kwasna smietana i cukrem, lub swiezo wyjete z wody polac maslem z bulka tarta i posypac cukrem...
Smacznego...
sobota, 14 czerwca 2014
SERNIK NA ZIMNO
Sernik wykonalam z kompotem wisniowym, jednak teraz gdy mamy sezon na swieze owoce mozemy wykonac rozne wersje, a dzieki galaretce w srodku ladnie sie prezentuje.
Skladniki
1 kg twarogu
280 g masla
1 sloik drylowanych wisni w kompocie
300 g herbatnikow
3/4 szkl cukru pudru
250 g kremowki
220 g cukru krysztalu
10 lyzeczek zelatyny
Wisnie wraz z kompotem podgrzac ja dalam okolo 300 do 400 ml kompotu , do goracego kompotu dodalam wisniowa galaretke,dobrze wymieszac ,Wlac do miseczki lub innego naczynia ktore bedzie pasowalo do naszej tortownicy i zostawic do stezenia.
Tortownice wylozyc folia spozywacza ,Herbatniki rozkruszyc dodac roztopione maslo i wylozyc dno formy, Wstawic do lodowki, tak bylo w przepisie ja jednak upieklam biszkopt z 2 jaj , 2 lyzek maki, 2 lyzek cukru, i szczypty proszku do pieczenia., jesli tortownica wieksza nic 22 cm uzyc proporcjonalnie wiecej jajek 3do 4 sztuk i zwiekszajac przy tym ilosc maki i cukru( ile jajek, tyle lyzek maki i cukru).
Kremowke ubic z polowa cukru pudru, zelatyne namoczyc i rozpuscic, Twarog wymieszac z pozostalym cukrem dodac bita smietane i zelatyne.Galaretke wylozyc na herbatniki i zalac to twarogiem. Odstawic na cala noc do zastygniecia. Przybrac tarta czekolada kandyzowanymi wisniami i listkami miety.
Robilam tez wersje z sernika blyskawicznego,,
Zycze slodkiej niedzieli...
:)
środa, 11 czerwca 2014
PANI WALEWSKA
Ciasto nosi tez nazwe ,,Pychotka,,
Skladniki na ciasto
500 g maki
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
6 zoltek
Zagniesc ciasto podzielic na 2 czesci.
Beza
6 bialek
1,5 szklanki cukru
1 lyzka maki ziemniaczanej
dodatkowo
platki migdalowe
1 sloik dzemu z czarnej pozeczki
Walkujemy jedna czesc ciasta , wykladamy 1/2 czesc dzemu .Na wierzch wykladamy ubite 3 bialka z 3/4 szklanki cukru i polowa lyzki maki ziemniaczanej,Posypujemy platkami migdalowymi i pieczemyw 175 stopniach okolo 40 minut.Tak pieczemy dwa placki.
Krem
2 szklanki mleka
3 lyzki maki
3 lyzki maki ziemniaczanej
2 zoltka
3 lyzki cukru
200 g masla
mozna dodac kilka kropel olejku migdalowego.
Gotujemy budyn , po wystudzeniu ucieramy z maslem.
Na pierwszy placek wykladamy mase budyniowa i przykrywamy drugim plackiem.
Schlodzic.
Teraz wystarczy kawa...
Pycha...:)
Skladniki na ciasto
500 g maki
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
6 zoltek
Zagniesc ciasto podzielic na 2 czesci.
Beza
6 bialek
1,5 szklanki cukru
1 lyzka maki ziemniaczanej
dodatkowo
platki migdalowe
1 sloik dzemu z czarnej pozeczki
Walkujemy jedna czesc ciasta , wykladamy 1/2 czesc dzemu .Na wierzch wykladamy ubite 3 bialka z 3/4 szklanki cukru i polowa lyzki maki ziemniaczanej,Posypujemy platkami migdalowymi i pieczemyw 175 stopniach okolo 40 minut.Tak pieczemy dwa placki.
Krem
2 szklanki mleka
3 lyzki maki
3 lyzki maki ziemniaczanej
2 zoltka
3 lyzki cukru
200 g masla
mozna dodac kilka kropel olejku migdalowego.
Gotujemy budyn , po wystudzeniu ucieramy z maslem.
Na pierwszy placek wykladamy mase budyniowa i przykrywamy drugim plackiem.
Schlodzic.
Teraz wystarczy kawa...
Pycha...:)
CZEKOLADOWE CIASTO Z OWOCAMI Z NALEWKI
Myslalam jak wykorzystac owoce z nalewki, wiec powstalo ciasto radosna tworczosc.
Skladniki na ciemne ciasto
4 jajka
cukier waniliowy
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
250 g maki
250 g cukru pudru lub zwyklego
2 lyzki kakao
1 szklanka oleju
5 lyzek letniej wody
Bialka ubic z cukrami , zoltkami i woda , dodac olej ,dodac make wymieszana z kakao , proszkiem do pieczenia,Wylac na blaszke i pieczemy w 180 stopniach okolo 45 minut ,, sprawdzajac patyczkiem.
Do owocow z nalewki dodalam 3 szklanki soku wisniowego ,w ktorym rozpuszczamy 2 budynie waniliowe i zagotowywujemy z owocami, na koniec wsypalam wisniowa galaretke i odstawilam do zgestnienia.
W miedzyczasie robimy krem budyniowy.
2 budynie smietankowe lub waniliowe
1/2 l mleka
5 lyzek cukru
2 lyzki maki ziemniaczanej
200 g masla
Ciemne ciasto przekroic na dwa placki, wylozyc mase owocowa, na nia wylozylam herbatniki i mase budyniowa, przykryc drugim plackiem,
Polac polewa i schlodzic.
Smacznego.
Skladniki na ciemne ciasto
4 jajka
cukier waniliowy
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
250 g maki
250 g cukru pudru lub zwyklego
2 lyzki kakao
1 szklanka oleju
5 lyzek letniej wody
Bialka ubic z cukrami , zoltkami i woda , dodac olej ,dodac make wymieszana z kakao , proszkiem do pieczenia,Wylac na blaszke i pieczemy w 180 stopniach okolo 45 minut ,, sprawdzajac patyczkiem.
Do owocow z nalewki dodalam 3 szklanki soku wisniowego ,w ktorym rozpuszczamy 2 budynie waniliowe i zagotowywujemy z owocami, na koniec wsypalam wisniowa galaretke i odstawilam do zgestnienia.
W miedzyczasie robimy krem budyniowy.
2 budynie smietankowe lub waniliowe
1/2 l mleka
5 lyzek cukru
2 lyzki maki ziemniaczanej
200 g masla
Ciemne ciasto przekroic na dwa placki, wylozyc mase owocowa, na nia wylozylam herbatniki i mase budyniowa, przykryc drugim plackiem,
Polac polewa i schlodzic.
Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)