Ciato spodobalo mi sie bo ladnie sie prezentuje..
Skladniki
9 bialek
4 zoltka
1,5 szklanki maki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 cukier waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
3 lyzki maku
1 lyzka kakao
1 kisiel wisniowy
Masa
4 galaretki rozne kolory
400 g serka waniliowego
1 czerwona galatetka do serka
Bialka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier i caly czas miksujemy.Dodajemy make wymieszana z proszkiem i olej.Dzielimy ciasto na 4 rowne czesci ,blaszka ok 35x25 cm
1 czesc dodajemy 4 zoltka i 2 lyzki maki
2 czesc kisiel wisniowy
3 czesc 3 lyzki maku
4 czesc 1 lyzka kakao
Ciasto wylewamy na blaszke w kolejnosci biale ciasto , kakaowe ,makowe i z kisielem, kazdego po 2 lyzki.i tak do konca .Pieczemy okolo 45 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa placki
W miedzyczasie rozpuszczamy kolorowe galaretki kazda w 1 szklance wody i odstawiamy do stezenia , najlepiej do lodowki , 1 czerwona rozrabiamy pol godziny pozniej, bedzie ona zagestnikiem dla masy z serka.
Galaretki kroimy w kostki , serek mieszamy z tezejaca galaretka i wkladamy do niego galaretki,Wylewamy na ciasto , Przykrywamy druga czescia ciasta , przekrojona czescia do gory i odstawiamy do lodowki na 2 godziny..u mnie byla to cala noc.
Ciatko kolorowe jak cyganska spodnica...Smacznego:))
niedziela, 27 kwietnia 2014
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
ZIELONY LOSOS Z ZIEMNIAKAMI
Skladniki
2 filety z lososia
sok z 1 cytryny
pieprz cytrynowy
3 lyzki oliwy
3 garscie lisci szpinaku
1 peczek koperku
1 jajko
6 ziemniakow
1 lyzka smietany
wiorki masla
Filety z lososia myjemy osuszamy papierowym recznikiem posypujemy pieprzem cytrynowym siola polewamy oliwa i sokiem z cytryny i odstawiamy do lodowki na kilka godzin.
Ziemniaki obieramy kroimy w cienkie plastry , Liscie szpinaku miksujemy z koperkiem sola, polowe purre szpinakowego mieszamy ze smietana , Ziemniaki ukladamy warstwami w naczyniu zaroodporynym wysmarowanym maslem i polewamy masa szpinakowa. Na wierzch ukladamy wiorka masla.,Pieczemy w 180 stopniac az sie zrumienia.
Gdy ziemniaki beda juz prawie gotowe ubijamy jajko, dodajemy mase szpinakowo koperkowa i nakladamy na wierzch filetow. pieczemy w 180 stopniach az sie jajko ze szpinakiem zetnie..
Podajemy z ziemniakami....
Smacznego..
2 filety z lososia
sok z 1 cytryny
pieprz cytrynowy
3 lyzki oliwy
3 garscie lisci szpinaku
1 peczek koperku
1 jajko
6 ziemniakow
1 lyzka smietany
wiorki masla
Filety z lososia myjemy osuszamy papierowym recznikiem posypujemy pieprzem cytrynowym siola polewamy oliwa i sokiem z cytryny i odstawiamy do lodowki na kilka godzin.
Ziemniaki obieramy kroimy w cienkie plastry , Liscie szpinaku miksujemy z koperkiem sola, polowe purre szpinakowego mieszamy ze smietana , Ziemniaki ukladamy warstwami w naczyniu zaroodporynym wysmarowanym maslem i polewamy masa szpinakowa. Na wierzch ukladamy wiorka masla.,Pieczemy w 180 stopniac az sie zrumienia.
Gdy ziemniaki beda juz prawie gotowe ubijamy jajko, dodajemy mase szpinakowo koperkowa i nakladamy na wierzch filetow. pieczemy w 180 stopniach az sie jajko ze szpinakiem zetnie..
Podajemy z ziemniakami....
Smacznego..
MARMURKOWE JAJKA W WINIE
Jajka z tego przepisu pachna ziolami, i taki tez maja smak,, jesli ktos lubi eksperymenty polecam.
Skladniki
6 jajek
1 czerwona papryka
3 zabki czosnku
2 galazki rozmarynu
1/4 peczka tymianku
3 liscie laurowe
0,7 l wytrawnego czerwonego wina
1 lyzeczka soli
Jajka gotujemy 5 minut w wodzie z odrobina soli , zalewamy zimna woda nnastepnie za pomoca lyzeczki obstukac jajka tak by skorupka popekala.
W miedzyczasie gotujemy wino z ziolami , czosnkiem pokrojona papryka.
Jajka wkladamy do goracego wina i gotujemy nastepne 5 minut.Jajka zostawiamy zanuzone w winie do nastepnego dnia.
Podajemy na salacie z dodatkiem kawiatow bratkow.
Sol morska 1 lyzka ucieramy z 1 lyzeczka sezamu i posypujemy jajka przed spozyciem.
...mam nadzieje ze posmakuja...
Smacznego...
Skladniki
6 jajek
1 czerwona papryka
3 zabki czosnku
2 galazki rozmarynu
1/4 peczka tymianku
3 liscie laurowe
0,7 l wytrawnego czerwonego wina
1 lyzeczka soli
Jajka gotujemy 5 minut w wodzie z odrobina soli , zalewamy zimna woda nnastepnie za pomoca lyzeczki obstukac jajka tak by skorupka popekala.
W miedzyczasie gotujemy wino z ziolami , czosnkiem pokrojona papryka.
Jajka wkladamy do goracego wina i gotujemy nastepne 5 minut.Jajka zostawiamy zanuzone w winie do nastepnego dnia.
Podajemy na salacie z dodatkiem kawiatow bratkow.
Sol morska 1 lyzka ucieramy z 1 lyzeczka sezamu i posypujemy jajka przed spozyciem.
...mam nadzieje ze posmakuja...
Smacznego...
Subskrybuj:
Posty (Atom)