niedziela, 27 kwietnia 2014

CYGANSKIE SCIEZKI

Ciato spodobalo mi sie bo ladnie sie prezentuje..

Skladniki

9 bialek

4 zoltka

1,5 szklanki maki pszennej

1,5 szklanki cukru

1 szklanka oleju

1 cukier waniliowy

2 lyzeczki proszku do pieczenia

dodatkowo
3 lyzki maku
1 lyzka kakao
1 kisiel wisniowy


Masa

4 galaretki rozne kolory

400 g serka waniliowego

1 czerwona galatetka do serka


Bialka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier i  caly czas miksujemy.Dodajemy make wymieszana z proszkiem i olej.Dzielimy ciasto na 4 rowne czesci ,blaszka ok 35x25 cm

1 czesc  dodajemy 4 zoltka i 2 lyzki maki
2 czesc kisiel wisniowy
3 czesc 3 lyzki maku
4 czesc 1 lyzka kakao
Ciasto wylewamy na blaszke w kolejnosci biale ciasto , kakaowe ,makowe i z kisielem, kazdego po 2 lyzki.i tak do  konca .Pieczemy okolo 45 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa placki

W miedzyczasie rozpuszczamy kolorowe galaretki  kazda w 1 szklance wody  i odstawiamy do stezenia , najlepiej do lodowki , 1 czerwona rozrabiamy pol godziny pozniej, bedzie ona zagestnikiem dla masy z serka.

Galaretki kroimy w kostki , serek mieszamy z tezejaca galaretka i wkladamy do niego galaretki,Wylewamy na ciasto , Przykrywamy druga czescia ciasta , przekrojona czescia do gory i odstawiamy do lodowki na 2 godziny..u mnie  byla to cala noc.


Ciatko kolorowe jak cyganska spodnica...Smacznego:))

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

ZIELONY LOSOS Z ZIEMNIAKAMI

Skladniki

2 filety z lososia

sok z 1 cytryny

pieprz cytrynowy

3 lyzki oliwy

3 garscie lisci szpinaku

1  peczek koperku

1 jajko

6 ziemniakow

1 lyzka smietany

wiorki masla

Filety z lososia myjemy osuszamy papierowym recznikiem posypujemy pieprzem cytrynowym siola polewamy oliwa i sokiem z cytryny i odstawiamy  do lodowki na kilka godzin.

Ziemniaki obieramy kroimy w cienkie plastry , Liscie szpinaku miksujemy z koperkiem sola, polowe purre szpinakowego mieszamy ze smietana , Ziemniaki ukladamy warstwami w naczyniu zaroodporynym wysmarowanym  maslem  i polewamy masa szpinakowa. Na wierzch ukladamy wiorka masla.,Pieczemy w 180 stopniac az sie zrumienia.


Gdy ziemniaki beda juz prawie gotowe ubijamy jajko, dodajemy mase szpinakowo koperkowa i nakladamy na wierzch filetow. pieczemy  w 180 stopniach az sie jajko ze szpinakiem zetnie..


Podajemy z ziemniakami....


Smacznego..

MARMURKOWE JAJKA W WINIE

Jajka z tego przepisu pachna ziolami, i taki tez maja smak,, jesli ktos lubi eksperymenty polecam.

Skladniki

6 jajek

1 czerwona papryka

3 zabki czosnku

2 galazki rozmarynu

1/4 peczka tymianku

3 liscie laurowe

0,7 l wytrawnego czerwonego wina

 1 lyzeczka soli

Jajka gotujemy 5 minut w wodzie z odrobina soli , zalewamy zimna woda  nnastepnie za pomoca lyzeczki obstukac jajka tak by skorupka popekala.
W miedzyczasie gotujemy wino z ziolami  , czosnkiem pokrojona papryka.


Jajka wkladamy do goracego wina i gotujemy nastepne 5 minut.Jajka zostawiamy  zanuzone w winie do nastepnego dnia.


Podajemy  na salacie z dodatkiem kawiatow bratkow.
Sol morska  1 lyzka ucieramy z 1 lyzeczka sezamu  i posypujemy jajka przed spozyciem.


...mam nadzieje ze posmakuja...


Smacznego...