piątek, 28 lutego 2014

GALARETKA Z KURCZAKA (zupny recykling )

Rosol... zupa ktora wszyscy uwielbiaja... jednak nie wszyscy lubia gotowane mieso. Ja wykorzystuje je do zrobienia galaretki z kurczaka.


Z rosolu wykorzystuje mieso , i gotowane marchewki.


Odcielam dna od butelek po wodzie mineralnej , galaretki  maja wtedy fajny ksztalt. Na dnie ukladam marchewki , kukurydze, groszek i plasterek jajka.


Zycze smacznego...

ZUPA ANGIELSKICH EMERYTOW

Zupa z dyni jest  w Szwajcarii bardzo popularna, ten przepis  jest jednak z angielskiego programu kulinarnego,Bardzo mi zasmakowala  ,gdyz ma inny smak niz ta szwajcarska , a to dzieki kuminowi rzymskiemu.

Skladniki

1 dynia pizmowa

1 czerwona cebula

4 zabki czosnku

kolendra

 kumin rzymski

sol , pieprz, ostra papryka

1 litr bulionu

 pestki dyni

oliwa z oliwek( ja uzylam oliwy z imbirem i czosnkiem)

Dynie przecinamy na pol , wydrazyc gniazdo nasienne , ponacinac dynie , polac oliwa oraz posypac kolendra, kuminem rzymskim sola ,Ulozyc w naczyniu zaroodpornym , cebule przekroic na 4 czesci  , dodac do   dyni i zabki czosnku,Pieczemy w piekarniku do miekkosci.


Upieczona dynie cebule i czosnek miksujemy, dodajemy do bulionu.Doprawiamy do smaku.
Pestki dyni prazymy na suchej patelni  , dodajemy 4 lyzki oliwy i ostra papryke.


Zupe nalewamy do miseczki , dodajemy smietane ,oraz pestki uprazone z oliwa.

Smacznego...

czwartek, 6 lutego 2014

CEBULARZE

Wywodza sie z kuchni zydowskiej , ale podbily cala Polske.Mozna je kupic w  prawie kazdej  piekarni , jednak nie sa tak dobre jak te oryginalne lubelskie.W przepisie  nie bylo doprawionej cebuli, jednak ja doprawilam, i uwazam ze nawet troche za malo.Wiec nalezy  doprawiac wedlug swojego smaku.

Skladniki

400 g maki

40 g sw drozdzy

8 lyzek oliwy

1 szklanka mleka

1/2 lyzeczki soli

2/3 szklanki wody

Farsz cebulowy

1 kg cebuli

 majeranek

galaka muszkatulowa

 sol, pieprz

Cebule pokroic na grubsza kostke, zeszklic na oliwe, przyprawiajac sola, pieprzem, majerankiem i galka muszkatulowa.
Make przesiac do miski   dodac sol, olej , pokruszyc drozdze, mleko podgrzac dodac do mleka wode, i ta mieszanke wlewac do maki i wyraciac ciasto, Wyrabiamy az ciasto bedzie odstawalo od reki,Odstawiamy do wyrosniecia na pol godziny.


Po wyrosnieciu ciasto dzielimy na 10 plackow, rozplaszczamy  i odstawiamy do wyrosniecia, na nastepne pol godziny. Po tym czasie   miseczka wielkosci placka robilam wglebienia na farsz. placki smarujemy rozmaconym jajkiem na srodek nalewamy lyzeczke oliwy i nakladamy farsz z cebuli, posypujemy makiem.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i pieczemy okolo 20 minut.



Podajemy z grzanym piwem... ja  tylko z barszczykiem... niestety:))

Smacznego...

KONFITURA Z POMIDOROW

Namietnie ogladam wszelkie programy kulinarne. Magda Gessler jest moja idolka:) W jednym  z programow ,,Kuchennych Rewolucji,, ktore odbywaly sie w Poznaniu podano na kolacje mocarelle na konfiturze z pomidorow z bazyliowym pesto.Jestem ciekawa polaczenia tych smakow. Dzis czas na konfiture.:)

Skladniki

pol kg pmidorow

300 g cukru ( ja dalam okolo 150 i mysle ze to wystarczajaca slodycz)

1 papryczka chili

2 cm korzenia imbiru

4 zabki czosnku

50 ml czerwonego octu winnego.


Pomidory sparzyc i obrac  ze skorki, usuwajac nasiona. Pokroic w kostke, czosnek przecisnac przez praske, imbir zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Z papryczki usunac nasiona i pokroic w drobna kostke.


Dodac cukier i ocet winny .Gotujemy okolo 30 minut co jakis czas mieszajac. Jesli ktos lubi mniej pikantne przetwory moze dac mniej papryczki.


Swietna  jako dodatek do mies , zdrowsza alternatywa ketchupu... Polecam...

środa, 5 lutego 2014

CIASTECZKA

Dla mnie nie ma porannej kawy  bez czegos slodkiego... maly zapas ciasteczek obowiazkowy.Ten przepis znalazlam na www.stylowi.pl.

Skladniki

2 szklanki maki

1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

12 lyzek roztopionego masla

1 szkl brazowego cukru

1/2 szklanki bialego cukru( ominelam)

1 jajko + 1 bialko

1/2 lyzeczki soli

1 cukier waniliowy

1 szklanka cukierkow m&m s

Cukier utrzec z roztopionym maslem. dodac jajko i bialko. Make wymieszac z proszkiem i sola. dodac do plynnych skladnikow, reka wyrobic ciasto dodac 3/4 szklanki cukierkow ,Reszte zostawic do przybrania ciastek.


Ciasto wymieszac z cukierkami, podzielic na kulki wielkosci orzecha wloskiego, ukladac na blaszce i rozplaszczac, na wierzchu ukladac po kilka cukierkow dla ozdoby.


Pieczemy okolo 12 minut w 170 stopniach.




Smacznego...:))

JABLECZNIK

 ... No wlasnie  moj maz uwielbia jablecznki , dzis cos dla niego... przed chwila  pochwalil ze bardzo dobre..

Skladniki


1 i 1/4 szklanki maki

1/2 kostki masla

2 lyzki cukru pudru

2 zoltka

szczypta soli

6 jablek

6 lyzek cukru

1 lyzeczka cynamonu


Maslo posiekac z maka dodac zoltka cukier puder i sol zagniesc szybko i schlodzic w lodowce przez pol godziny( ja wlozylam do zamrazalnika na polowe tego czasu. Jablka pokroic na czastki posypac cukrem i cynamonem.


Tortownica wielkosci 22 cm. Ciasto rozwalkowac  na placek o srednicy 30 cm. Dno tortownicy wylozyc papierem do pieczenia,boki wysmarowac maslem .Jablka wylozyc , a boki ciasta zagiac  do srodka.


Jablka polac 1 lyzka roztopionego masla. Pieczemy okolo 45 minut w 200 stopniach.


Po upieczeniu smarujemy jablka 1 lyzka  podgrzanego dzemu  morelowego. Odstawiamy do wystudzenia.


Polecam ..smacznego...:))




wtorek, 4 lutego 2014

ZEBERKA W MIODZIE

Zeberka w miodzie, cos zamiast tradycyjnych zeberek.Podane z bagietka i salata, lub jak kto woli z ziemniakami purre i zasmazana kapusta.

Skladniki

ok 1 kg zeberek

olej do smazenia

sol , pieprz


Marynata

3 lyzki miodu

2 lyzki octu winnego

3 lyzki sosu sojowego

3 lyzki wodki( ja dalam Gin)

1 lyzeczka musztardy

3 zabki czosnku (przecisnac przez praske)

1 lyzka maki ziemniaczanej

kilka  kropli sosu tabasco

Wszystkie skladniki  marynaty dobrze wymieszac dodajac pikantnosci sosem tabasco.

W garnku zagotowac wode umyte wczesniej zeberka wrzucamy do wody i gotujemy okolo pol godziny.
Zeberka wyjmujemy i splukujemy zimna woda. Posypujemy sola i pieprzem.polewamy marynata i odstawiamy na pol godziny . Po tym czasie obsmazamy z kazdej strony i ukladamy w naczyniu zaroodpornym,

Nagrzewamy piekarnik do 185 stopni, wkladamy naczynie z zeberkami, co jakis czas smarujemy marynata,


Pieczemy do czasu gdy mieso bedzie miekkie i bedze odchodzilo od kosci.



Zycze smacznego:)

KORECZKI Z PRZEGRZEBKOW

Przepis na akcje

,,WALENTYNKOWA KOLACJA WE DWOJE,,


Skladniki

przegrzebki (okolo 16 sztuk)

Kielbasa Chorizo 16 plasterkow 

1 lyzka oleu rzepakowego

oliwki nadziewane papryka

2 szalotki

swieza bazylia( kilka listkow)

pieprz

2 lyzki oliwy z oliwek

2 lyzki wytrawnego wermutu

pol lyzeczki skorki z cytryny


Kielbase Chorizo  pokroic na grubsze plasterki i usmazyc na oleju na chrupiaco.Oliwki skropic oliwa i wymieszac z posiekana szalotka i bazylia.Odstawic na 10 minut.


Przegrzebki opruszyc pieprzem i sola( ja uzylam pieprzu cytrynowego) w domu zabraklo cytryny:))


Skropic wermutem i odstawic.Wyjac przegrzebki otrzasanac z marynaty i usmazyc 2 do 3 minut by sie zarumienily., ale nie rozpadly.
Wyjac oliwki z marynaty, Wystudzone  skladniki nadziewac na wykalaczki, 



Podajemy schlodzone z lampka wina...:))






poniedziałek, 3 lutego 2014

FRANCUSKA ZUPA RYBNA

Przepis...hmmm w sumie to slowny przekaz, wraz z  konsumpcja mialam w sobote  u kolezanki Ewy.  Dzis sprobowalam  sama ja ugotowac ,   Bardzo mi  posmakowala, po drugie spodobal mi sie sposob podania.
Dziekuje Ewciu za inspiracje.


Skladniki

500 -600 g ryby  ( ja uzylam  gladzicy )

okolo 3 litrow bulionu warzywnego

2 marchewki

pol selera

biala czesc pora

szafran

 sol , pieprz

pol szklanki  drobnego makaronu kolanka

2 ziemniaki

1 cebula

oliwa z oliwek

Dodatkowo

1 bagietka na grzanki

zolty ser

 majonez

przyprawa do salatek

2 -3 glowek czosnku

W garnku na oliwie podsmazyc pokrojona cebule zalac bulionem ,Marchewke obrac i zetrzec na  tarce , dodac do bulionu, reszte warzyw por i seler, oraz pokrojone w kostke ziemniaki.Gdy warzywa sa miekkie doprawiamy sola pieprzem , dodajemy makaron. Gdy makaron bedzie miekki dodajemy pokrojone filety i
 szafran.Bagietke kroimy na kroimki i w piekarniku opiekamy z obu stron.Trzy glowki czosnku obieramy i przeciskamy przez praske  mieszamy z majonezem i przyprawa smakowa oraz kilkoma sroplami soku z cytryny.Zolty ser scieramy na drobnych oczkach.



Grzanke smarujemy majonezem z czosnkiem ukladamy na zupie i posypujemy tartym serem.



Smacznego...:))

CZEKOLADOWE PTYSIE Z AJERKONIAKOWYM KREMEM

Nie bylo nic slodkiego na weekend , wiec pora dzis cos....

Skladniki na ciasto ptysiowe

1 szklanka wody

125 g margaryny

1 szklanka maki (minus 1 lyzka)

1 lyzka kakao

5 jaj

1 lyzeczka proszku do pieczenia.

W garnku zagotowac wode wymieszana z kakao i margaryne, make wymieszac z proszkiem do pieczenia,Gdy woda wrze wsypac make i ucierac, az ciasto zacznie odstawac od scianek , odstawic do wystudzenia,Gdy ciasto jest letnie, dodac jajka i miksowac do jednolitej masy,Ciasto nalozyc do szprycy i wyciskac ptysie.


Pieczemy okolo 30 minut w 180 stopniach.Studzimy, odcinamy wierzch ptysiow.

Krem ajerkoniakowy

500 ml smietany kremowki

 1 szklanka ajerkoniaku

2 lyzki cukru pudru

6 listkow zelatyny

2 lyzki soku z cytryny

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Gdy napecznieje rozpuscic podgrzewajac z mala iloscia wody.
Smietane ubic na sztywno z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym.Dodac rozpuszczona zelatyne i caly czas miksujac wlewac ajerkoniak, Odstawic to stezenia. Krem nalozyc do szprycki i przybrac ptysie. Posypac cukrem pudrem.


:)