czwartek, 30 stycznia 2014

MIODOWE BULECZKI (Honig-Dampfnudeln)

Nastepny ze szwajcarskich przepisow, ktory wyprobowalam.

Skladniki na ciasto

250 g maki

pol lyzeczki soli

2 lyzki miodu

50 g masla

20 g drozdzy

100 ml cieplego mleka

1 jajko

Z mleka i drozdzy zrobic zaczyn, maka polaczyc z sola, miod i maslo roztopic w garnuszku. Gdy zaczyn wyrosnie polaczyc wszystkie skladniki dodac jajko, Odstawic do wyrosniecia na 40 minut.
Gdy ciasto podwoi swoja obietosc, ciasto dzielimy na 10 jednakowych buleczek, ukladamy w foremce wysmarowanej maslem, i czakamy  30 minut by buleczki nam wyrosly.

Przed wlozeniem do piekarnika smarujemy buleczki mlekiem i posypujemy  platkami migdalowymi.Pieczemy w 200 stopniach przez okolo 45 minut.

Po upieczeniu podajemy z musem jablkowym , ja zrobilam mus z 3 jablek i 3 lyzek miodu, oraz 2 lyzek soku z cytryny.


...tak na slodka   kolacje... smacznego:))


środa, 29 stycznia 2014

BAZYLIOWY SERNIK Z NIESPODZIANKA

Ostatnio robilam  ten sernik w tamtym roku, ale mam zdjecia , pomyslalam ze warto go polecic. Jego zdjecie zobaczylam kiedys na stylowi.pl -wiec postanowilam odszukac przepis na to efektowne ciacho.Przepis na tortownice 23 cm.

Skladniki

Na spod
150 g zmiksowanych herbatnikow
100 g masla lub margaryny
Maslo lub margaryne roztopic, dodac herbatniki i dobrze wymieszac, wylozyc do tortownicy dobrze docisnac do dna i schlodzic.

Owoce
1 banan
18 malin
1 nektarynka pokrojona na czastki
Ja zamiast nektarynki uzylam jezyn, mozna jednak dodac inne owoce.

Przygotowac 6 literatek , lub malych filizanek,Zawartosc filizanke musi byc nizsza o 2 cm od obreczy tortownicy.Tak aby smiescil sie ser i galaretka na wierzchu sernika.

1 galaretke agrestowa rozpuscic w 400 ml wody, owoce rozlozyc do filizanek i zalac galaretka. Ja zrobilam to dzien wczesniej,

Galaretki wyjmujemy z filizanek i ukladamy na schlodonej masie herbatnikowo maslanej,

Masa serowa

400 g serka waniliowego
400 g jogurtu greckiego( ja uzylam  jogurtu z platkami czekolady)
150 ml smietany 18%
1/2 szkl mleka
3 lyzki zelatyny
garsc listkow bazylii

oraz 2 czerwone galaretki

Serek , jogurt i smietane wymieszac razem, Zelatyne namoczyc i rozpuscic w goracym mleku, odstawic do wystudzenia.Jesli serek jest za malo slodki dodac cukru w ilosci jaka nam odpowiada.Dodac posiekana bazylie i wystudzona zelatyne,Mase wylac na przygotowany spod z galaretkami. W srodek sernika wciskamy filizanke , by zrobilo sie wglebienie, Wkladamy sernik do lodowki . Gdy sernik sie zetnie, rozpuszczamy 2  czerwone  galaretki , gdy zaczna tezec  wyjmujemy z srodka  sernika  filizanke i polewamy tezejaca galaretka.Wstawiamy do lodowki.

Na poczatku mialam watpliwosci co do bazylii w masie serowej, ale moje obawy byly bezpodstawne...



...polecam...

PIERNIK DLA CIERPLIWYCH

Skoro jestem przy korzennych przyprawach...chcialabym  przedstawic  piernik ,ktory zrobilam na swieta Bozego Narodzenia. Piernik jak sama nazwa mowi wymaga cierpliwosci. Pieczony co najmniej miesiac przed swietami, potrzebuje cotygodniowych zabiegow:)) Moge  powiedziec ze jeden z najlepszych jaki jadlam... Podane skladniki na keksowke ok 30 cm.


Skladniki

500 g maki pszennej

250 g cukru

250 g miodu

2 jajka

1 kopiasta lyzka masla

1 lyzeczka przyprawy do piernika

1 lyzeczka sody oczyszczonej

30 ml wodki

2 lyzeczki kakao

150 g suszonych sliwek

100 g rodzynek



Miod  cukier i maslo roztapiamy w garnku , dodajemy przyprawe do piernika, mieszamy i studzimy.Do miski przesiewamy make dodajemy kakao, jajka i wystudzone maslo z miodem i przyprawa.Wyrabiamy mikserem, wlewamy sode rozpuszczona w 30 ml wody, oraz wodke ( ja dalam wisniowke).Na koniec wsypujemy pokrojone sliwki i rodzynki.Przekladamy ciasto do keksowki wylozonej papierem do pieczenia.Pieczemy okolo 60 minut w 185 stopniach , do suchego patyczka.


Po wystudzeniu zawijamy piernik w folie i odkladamy na 2 tygodnie .

Poncz

50 ml mocnej kawy

100 ml wodki

Po  2 tygodniach piernik nakluwamy patyczkiem do szaszlykow i nasaczamy przygotowanym ponczem. Reszte ponczu zostawiamy .Piernik znow zawijamy w folie i odkladamy na tydzien.


Gdy minie 3 tydzien piernik przekrawamy na 3 blaty , nasaczymy reszta ponczu i przekladamy powidlami sliwkowymi , zawijamy  w folie i odkladamy na nastepny tydzien.
Dzien przed podaniem polewamy czkolada i ozdabiamy.Moj piernik wygladal tak jak na zdjeciu .

CZERWONE GRUSZKI

Gruszki w czerwonym winie... pachnace  cynamonem , gozdzikami i anyzem. Podane z bita  smietana i sosem winno gruszkowym. to cos co lubie zima...


Skladniki 

6  gruszk z ogonkami

400 ml slodkiego czerwonego wina

200 ml soku winogronowego

4 lyzki cukru

3 gozdziki

3 gwiazdki anyzu

kawalek kory cynamonowca


4 gruszki gotujemy na wolnym ogniu do  czasu gdy stana sie szkliste. 2 gruszki zmoksowac.
Wyjmujemy i studzimy, Odlalam 150 ml wina z gotowania  gruszek dodalam 2  zmiksowane gruszki i gotowalam do utworzenia sie konfitury.


250ml smietanki 35 procentowej ubijamy z 1 lyzka soku z cytryny i 1 lyzka cukru pudru.

Na talerz wykladamy konfiture winno gruszkowa , gruszke ,ozdabiamy bita smietana, migdalowymi ciastkami i cynamonem.

....smacznego...

MIGDALOWE DACHOWKI (mendel-tuiles)

Przepis szwajcarski.... ciasteczka smaczne i latwe w wykonaniu. Bardzo zasmakowaly mojemu mezowi, musze je przed nim chowac, by zostalo cos dla mnie.

Skladniki na ciasto

2 lyzki maki

200 g cukru pudru

250 g platkow migdalowych

1 op cukru waniliowego

4 bialka

50 g stopionego masla


Mieszamy suche skladniki, w drugiej miseczce ubijamy lekko bialka i dodajemy do bialek roztopione maslo.Wlewamy plynne skladniki do sypkich produktow i delikatnie mieszamy.


Jedna plaska lyzke ciasta cienko rozsmarowac na papierze do pieczenia w ksztalcie przyblizonym  do prostokata.
Pieczemy okolo 10 do 15 minut w 175 stopniach, Ja pieklam w 185.


Gotowe ciasteczka zdejmowac lopatka z papieru i ukladac na rolce ,walku do ciasta,  by przyjely ksztalt polokragly.


....:))

wtorek, 28 stycznia 2014

GRUSZKOWE-PANCAKES

Birnen-Pancakes przepis ze szwajcarskiej gazety kulinarnej. Mozna tez uzyc bananow jak i jablek.

Skladniki na ciasto

200 g maki pszennej

2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

2 lyzki cukru

szczypta soli

175 ml mleka

2 jajka

40 g roztopionego masla

2 gruszki pokrojone w plastry

Z podanych skladnikow zrobic ciasto i odstawic na pol godziny.Smazymy na malej patelni wielkosc 8 do 10 cm. Patelnie spryskujemy oliwa  ukladamy plaster gruszki i zalewamy ciastem, Gdy jedna strona sie zrumieni , przewracamy na druga.Podajemy opruszone cukrem pudrem lub syropem klonowym.



W przepisie byl podany dipp  twarozkowy  z ktorym tu podaje sie takie placuszki oraz sos gruszkowy.

Dipp twarozkowy

250 g  twarozku

pol opakowania cukru waniliowego

1 lyzka cukru.

lub...

Sos 

50 ml soku gruszkowego

2 duze lyzki gestego soku gruszkowego

2 lyzki soku cytrynowego

1 laska wynilii

Wszystkie skladniki zagotowac, nastepnie usunac laske wanilii z sosu.





Smacznego...

poniedziałek, 27 stycznia 2014

JABLECZNIK MAMY RAFALA

Przepis dostalam od mamy kolegi.  Jablecznik proste i smaczne ciacho.

Skladniki na biszkopt

6 jajek

1 szklanka maki pszennej

1 szklanka cukru

1,5 lyzeczki proszku do pieczenia

1 budyn waniliowy lub smietankowy

Make budyn i proszek dokladnie polaczyc.
Bialka ubic na sztywno, dodac cukier i miksowac do polaczenia, nastepnie dodawac zoltka i nadal miksowac.Make delikatnie wymieszac z masa jajeczna. Wylac ciasto na blaszke i piec w 180 stopniach.


Ciasto po wystudzeniu przekroic na dwa blaty.


Skladniki na mase jablkowa.

1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 lyzka soku z cytryny
1,5 kg jablek
1 galaretka cytrynowa


Wode z cukrem zagotowac dodajemy sok z cytryny i wrzucamy pokrojone w czastki jablka, Gotujemy przez chwile do zeszklenia sie jablek.Wsypujemy galaretke i mieszamy do rozpuszczenia, nastepnie odstawiamy , by masa jablkowa zaczela tezec.

Przekladamy biszkopt  jablkami , przykrywamy drugim blatem i odstawiamy do lodowki by jablka sie sciely.

Na koniec ubijamy pol litra smietany kremowki z 3 lyzkami  cukru i 2 lyzkami soku z cytryny, oraz cukrem waniliowym, Ja dodalam  4 lyzeczki  rozpuszczonej zelatyny by smietane troszke usztywnic.




....teraz tylko podac kawe....smacznego...


piątek, 24 stycznia 2014

SALATKA Z FIOLETOWYMI ZIEMNIAKAMI

Kiedys myslalam ze fioletowe ziemniaki , to te ktore kupowalam w polsce i mialy one tylko fioletowa skorke. W Szwajcarii spotkalam je pierwszy raz  i od razu kupilam ,chcac sprobowac, jaki maja smak....smak jak kazdy ziemniak, tylko ten kolor...


Skladniki

mieszanka salat

1 papryka czerwona

1 papryka zolta

1 duza czerwona cebula

5 fioletowych ziemniakow ugotowanych  w mundurkach

kapary



Papryke posmarowac oliwa i upiec w piekarniku, Cebule pokroic w grubsze piorka i skarmelizowac na patelni z dodarkiem 2 lyzek syropu klonowego i 2 lyzek octu balsamicznego.Papryke wystudzic obrac ze skory i pokroic na paski, cebule wystudzic.
Na polmisku ulozyc mieszanke salat wylozyc skarmelizowana cebule i pokrojona papryke, posypac kaparami i poukladac plasterki ziemniakow.



Sos

50 ml octu balsamicznego

50 ml bialego wina

1 lyzka miodu

Wszystko podgrzewac do zgestnienia..Po wystudzeniu polac gotowa salatke.


Salatke podawalam z bagietka i  z pieczonym czosnkiem,
Czosnek posmarowac oliwa i zawinac w folie aluminiowa, pieczemy w trakcie pieczenie papryk.







UDKA Z KURCZAKA NA SZPINAKU W CIESCIE FRANCUSKIM

Drobiowe mieso, szpinak ktory uwielbiam i ciasto francuskie....

Skladniki 

4 podudzia wczesniej upieczone w woreczku z ulubionymi przyprawami.

Ciasto francuskie 4 kwadraty 12x12 cm.

250 g swiezego szpinaku, ktory podsmazamy na masle z czosnkiem  i doprawiamy pieprzem i sola.


Rogi kwadratow sklejamy u nasady udka, smarujemy bialkiem i posypujemy sezamem.


Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia ciasta. Podajemy z salatka.Ja podalam salate z fioletowymi ziemniakami.


Zycze smacznego...




NALESNIKI Z WARZYWAMI

Uwielbiamy nalesniki w kazdej postaci... nie tylko z konfitura, lub w postaci krokietow, ale takze w wersji wegetarianskiej .

Skladniki na ciasto

1 szklanka mleka

pol szklanki wody gazowanej

1 szklanka maki pszennej

2 jajka

sol

Zarobic ciasto i odstawic na pol godziny.


Dla ozdoby mozna  powycinac  otworki.

Nadzienie

pol czerwonej papryki

1 czerwona cebula

mieszanka salat

oliwki

swiezy ogorek

pomidor

Jesli ktos nie lubi surowej cebuli moze cebulke skaremelizowac na 2 lyzkach octu balsamicznego i 2 lyzkach  syropu klonowego smazymy do odparowania  plynow.Papryke mozemy posmarowac oliwa i upiec w piekarniku , gdy pojawia sie ciemne plamy na skorce wyjmujemy studzimy i obieramy papryke ze skory.

SOS

25 ml bialego wina

 1 lyzeczka miodu

50 ml octu balasmicznego

Gotujemy to lekkiego zgestnienia i studzimy, Mozna dodac tez odrobine slodkiego sosu chilli.

albo

Sos. 2

1 lyzeczka miodu

slodki sos chili

oliwa

platki chilli

sos sojowy

Proporcje dobrac wedlug swojego smaku.


Nakladamy warzywny farsz i zwijamy.




Smacznego...

czwartek, 23 stycznia 2014

TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM

Te chlebki zrobilam wczoraj jako dodatek do meczu Polska-Chorwacja.

Skladniki na ciasto

400 g maki

2 lyzeczki drozdzy instant

sol do smaku

szczypta cukru

1,5 lyzki oliwy

2 lyzki jogurtu naturalnego

letnia woda,, tyle ile bedzie potrzeba by zagniesc elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiamy na pol godziny do wyrosniecia.

Gdy ciasto nam wyrasta, przygotowywujemy farsz.

Skladniki na farsz

2 piersi z kurczaka okolo 400 g

1 duza cebula

2 zabki czosnku

2 pomidory

1 lyzka koncentratu

sol , pieprz,tymianek, ostra papryka, olej


Posiekana cebule i czosnek podsmazamy na oleju, dodajemy mieso pokrojone w drobna kostke, gdy mieso sie podsmazy dodajemy pokrojone pomidory i koncentrat ,doprawiamy..


Kazdy palcek smarujemy ketchupem i nakladamy po okolo 3 lyzki farszu sklejamy boki i ukladamy na blaszce.Pieczemy w 200 stopniach okolo 20 do 25 minut.




:))



ZIELONE BABECZKI

Zrobilam kiedys zielone ciasto, ale okazalo sie za duze na dwoje ludzi...wiec dzis  z polowy porcji zrobilam babeczki.Ciasto  z dodatkiem szpinaku, pyszne puszyste babeczki z kremem.

Skladniki

225 g mrozonego szinaku( ja dalam pol opakowania swiezego , ktory zmiksowalam)

125 g cukru

2 jajka

1/2 szl oleju

1/2 szklanki maki pszennej

1/2 szklanki maki krupczatki

2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia


Jajka ucieramy z cukrem , dodajemy porcjami maki wymieszane z proszkiem  na przemian z olejem, na koncu odcisniety szinak,Pamietajmy by szinak nie zawieral duzo wody , ciasto wtedy nie wyrosnie.


Nakladamy w papilotki po 1,5 lyzki ciasta,Pieczemy w temp 180 stopni okolo 20 d0 25 minut.
Z upieczonych i wystudzonych babeczek odcinamy wypukle czesci i kruszymy na drobna posypke.

Krem

250 g serka mascarpone

150 ml smietany kremowki

2 lyzki cukru pudru

2 lyzki soku z cytryny

Do smietany dodajemy cukier i sok, ubijamy na sztywno.Dodajemy do serkai miksujemy do polaczenia skladnikow.Nakladamy do szprycki i uzupelniamy odcieta czesc babeczki.Posypujemy okruszkami, ozdabiamy cukrowymi motylkami lub kwiatkami.


SMACZNEGO..:)

wtorek, 21 stycznia 2014

KONFITURA ZURAWINOWA Z WISNIOWKA

Uwielbiam smazone sery z jej dodatkiem , a takze pieczone jablka i gruszki z kleksem zurawiny jako dodatek do mies.

Skladniki

340 g zurawiny, jesli jesz swieza wlozyc na noc do zamrazalnika , wtedy pozbedziemy sie goryczki.

200 g cukru

45 ml wisniowki

75 ml wody



Gotujemy 10 minut, nie za dlugo bo bedzie za gesta. Z tej ilosci wychodzi jeden spory sloiczek.
Zapach wisniowki rozchodzi sie po domu.



Goraca konfiture przekladamy do sloika zakrecamy i odwracamy do gory dnem.Nawet nie trzeba pasteryzowac.

sobota, 18 stycznia 2014

MALINOWY DESER Z SERKIEM MASCARPONE

Inspiracja do zrobienia tego deseru , byla wizyta na blogu,,diabelskie smaki,, Karmelowe iglo sie polamalo, dlatego ten deserek wyglada inaczej.

Skladniki

250 g serka mascarpone

otarta skorka z limonki

otarta skorka z pomaranczy

1 lyzka cukru pudru

herbatniki okolo 10 sztuk

1 lyzka masla

1 opakowanie malin

4 lyzki cukru do wykonania karmelowej ozdoby.



Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z maslem wykladamy na dno obreczy.ubijajac lyzeczka,na herbatniki wykladamy maliny .


Maliny przykrywamy  jedna czescia serka.


Wstawiamy do lodowki na okolo godzine. Ozdabiamy malinami.


Deserek  gotowy do palaszowania.

czwartek, 16 stycznia 2014

MARCHEWKOWE POLE

Zdjecie tego ciasta widzialam kiedys w internecie, niestety nie bylo przepisu, nazwe wymyslilam sama ,bo tak mi sie skojarzyla.Dzisiejsza proba nie do konca mnie zadowolila, ale pewnie kiedys do tego ciasta wroce.

Ciasto na marchewki
4 jajka

4 lyzki cukru

5 plaskich lyzek maki

1 kisiel cytrynowy,

pol lyzeczki kurkumy

pol lyzeczki proszku do pieczenia

Mieszamy make z kisielem , kurkuma i proszkiem do pieczenia.Oddzielamy bialka od zoltek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy.Do bialek dodajemy  zoltka i chwile jeszcze ubijamy mikserem by sie dobrze polaczyly.Teraz wsypujemy powoli  make i delikatnie mieszamy . Wylewamy na blaszke i pieczemy w 180 stopniach.


Ze starej foremki do ciastek zrobilam sobie foremke do wycinania marchewek , mozna tez zrobic szablon z kartonu, musi on miec wysokosc keksowki .Wyciete marchewki ukladamy szersza czescia w dol , przez cala dlugosc foremki.

Ciasto czekoladowe

150 g masla

1 i 1/4 szklanku cukru pudru

1 szklanka przesianej maki

1 cukier waniliowy

7 jajek( piana osobno)

200 g gorzkiej czekolady ( roztopic w kapieli wodnej)

2 lyzeczki proszku do pieczenia.

szczypta soli.
Maslo utrzec z niepelna szklana cukru pudru, cukrem waniliowym i sola. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, a czekolade rozpuscic w kapieli wodnej. Do utartego masla dodawac po porcji maki , czekolady i bialek, gotowe ciasto wylac na ulozone marchewki  i piec w 180 stopniach do suchego patyczka.


Po upieeczeniu ciasto wyjmujemy z foremki polewamy czekolada , posypujemy pokruszonymi ciastkami oreo na koniec ukladamy liscie z marcepana --marchewkowe pole gotowe:))


Zycze udanych wypiekow.:))

środa, 15 stycznia 2014

GULASZ BERNENSKI

Od 2 lat mieszkam w Szwajcarii , Kuchnia szwajcarka rozni sie od kuchni polskiej,dlatego chcialabym zapoznac Was ze smakami tego malego i pieknego kraju.


SKLADNIKI

600 g miesa wolowego gulaszowego

100 g Pancetty ( ja dalam boczek)

1 duza cebula  (w gruba kostke)

2-3 marchewki (w talarki)

pol sredniego selera  ( w kostke)

1 por ( w talarki)

1 lyzka koncentratu pomidorowego

1 lyzka maki pszennej

500 ml bulionu wolowego

peczek natki pietruszki

1 lyzka smalcu

4-5 ziemniakow (kostka wielkosci kawalkow miesa)

sol , pieprz swiezo mielony

Wolowine i boczek pokroic w gruba kostke, opruszyc swiezo mielonym pieprzem i sola.Obsmazyc mieso z kazdej strony, dodac boczek, cebule, marchew, seler i smazyc kilka minut.Naszepnie dodac koncentrat pomidorowy  i wlac chlodny bulion wymieszany z maka.Gdy sie zagotuje doprawic sola i pieprzem .Dalej gotujemy okolo 1,5 godziny na wolnym ogniu, W miedzyczasie obieramy ziemniaki dodajemy je,gdy mieso jest prawie gotowe i gotujemy do miekkosci ziemniakow,

Uzupelniamy wyparowany plyn bulionem.



Przed podaniem posypujemy  natka pietruszki.
Smacznego:)